Norskmärkt skrattmås på besök i Västerviken. Foto Ingemar Lind
Finska och norska måsar på besök
Under sina årliga höstturnéer brukar vännen och naturfilmaren Ingemar Lind ofta gästa Agneta och mig på Peder Jonae gård i Strängnäs. Om det är väderläge kan vi tillsammans hinna med att spana fågel några förmiddagstimmar i omgivningarna. Den 11 november 2011 blev valet att ta en motsols runda kring Sörfjärden. Klockan 11, just under den magiska timmen denna magiska dag (!), stannade vi vid Björsundsbron för att kolla måsarna som parkerat på broräckena.
Genast får vi syn på en skrattmås med en vit ring med svart text om ena benet. På det andra benet bar den dessutom en metallring. Det var en gammal fågel i vinterdräkt (3K+) med helvit stjärt och mörkt röda ben. Den var rätt så tillmötesgående och vi kunde med enbart handkikare tolka texten på den vita ringen till JAM9.
Vid ett senare besök den 28 november, för att eventuellt kunna dokumentera skrattmåsen digitalt, fanns det inte en enda mås kvar kring bron. På hemvägen till Strängnäs ser vi att det står en del gråtrutar på bryggorna i Västerviken. Vi åker ner till stranden för en koll och hittar omedelbart vår färgringmärkta skrattmås, nu nästan 19 kilometer från Björsund. Helt galet (!). Här uppträder dessutom ytterligare en märkt skrattmås, denna dock med endast en metallring. Vi var redan försedda med brödkanter och måsarna tävlade om att komma nära vår bil när vi matade in dem. Med bra kamerautrustning kunde alla ringnummer på båda skrattmåsarna avläsas.
Metallringarna var märkta Stavanger Museum Norge resp. Museum Helsinki Finland. Efter sedvanlig rapportering via Ringmärkningscentralen har svar nu inkommit att den norska skrattmåsen med den vita ringen var märkt vid Mandalselva i sydligaste Norge den 4 februari 2010 och att den ingick i ett färgmärkningsprojekt. Projektledaren har också rapporterat att fågeln, som märktes som adult (3K+), även har avlästs på Jylland i Danmark i mars 2011. Det finns hitintills endast vinterobsar av denna skrattmås, ingen vet var den håller till under sommaren eller var den häckar.
Den finska skrattmåsen var märkt i trakten av Oulo/Uleåborg som bounge den 2 juli 2010. Den kontrollerades således i Strängnäs i sin andra vinterdräkt efter ett år och 149 dagar. Avståndet mellan märkplats och återfyndsplats anges till 766 kilometer.

Lars Broberg

Observera skillnaden i benfärg mellan den yngre finska skrattmåsen (2K) med oranga ben och den äldre norska (3K+) med röda ben. Foto Ingemar Lind