Uppdaterad 30 december 2012
Fotokurs för SOK-medlemmar
Ta kontroll över kameran!
I våras hölls en fotokurs på försök internt inom styrelsen. Nu försöker vi utvidga den till alla medlemmar. Meningen är att vi utan att fastna i tekniska detaljer ska lära oss att ta kontroll över kameran, se motivet och på bästa möjliga sätt fånga det. Vi ska också försöka att hinna med det grundläggande inom lagring och redigering av bilder.
Kursen vänder sig till dig som är ovan fotograf och har en digital systemkamera eller mer avancerad kompaktkamera med möjlighet att fotografera med manuell inställning av exponering (tid, bländare), avståndsinställning, ISO med mera. Du behöver inga förkunskaper inom fotografi.
Vi kommer att hålla till i Studefrämjandets lokaler på Källgatan men också ha praktiska övningar ute på fältet.
Kursdagar: torsdag 14/2, 21/2 och 7/3 kl 1830–21. Dessutom utflykter enstaka helgdagar efter överenskommelse.
Anmälan till Peter Hennix, kontakt@strangnasornitologerna.se, senast 21 januari 2013. SOK bjuder på kursavgiften.
Deltagaratalet är begränsat. Först till kvarn gäller.
…………………………………………………………………………………
Nya Svalan – är på G
Starten av nya Artportalen 2 har skjutits upp flera gånger. Per Flodin, som är projektets samordnare i Södermanland, berättade vid sitt besök 19 november hos SOK, att man är inne i slutfasen. Nu är siktet inställt på att den nya lanseringen kommer i februari/mars 2013. Vi planerar en sedvanlig Svalan-kväll den 15 april, då Per introducerar oss i det nya rapporteringssystemet. Alla dina tidigare rapporter överförs till det nya systemet. Du kan träna i ett övningsexempel på Test.artportalen.se”.

Leif Ekblom
…………………………………………………………………………………

Allt fler med i SOK
Två nya fullbetalande medlemmar noterade styrelsen på sitt möte den 25 september. Därmed hade SOK 126 fullbetalande medlemmar och 40 familjemedlemmar. De nya medlemmarna är Paula Lindahl och Joakim Sunesson. Välkomna!
…………………………………………………………………………………
Vägens samariter
När Leif Ekblom och Yngve Meijer kl 2 på morgonen den 30 juli åkte genom mörka Småland och nyss hade passerat Oskarshamn, såg de en kattuggla sitta mitt på vägbanan. De vände bilen och åkte tillbaka.
Yngve Meijer tog upp ugglan. Den rörde sig inte, men den levde. Inget tydde på något benbrott.
– Den måste ha flugit in i en bil strax innan vi kom, berättar Leif. Vi lade den i bagageluckan med Yngves jacka över och åkte vidare, eftersom vi var på väg till Ottenby. Personalen på fågelstationen borde veta mera än vi, om hur man tar hand om en skadad uggla.
– Kl 0345 rullade vi in på parkeringen vid Ottenby fågelstation. Vi hade tur. Personal var vaken och på väg att veckla ut näten inför dagens ringmärkning. Vi öppnade bagageluckan. Ugglan satt upp och tittade på oss.
När Yngve tog upp den, knäppte den med varnande näbben, vilket var ett bra tecken på att ugglan hade återhämtat sig en del. Den hade tydligen ”bara” fått en kraftig hjärnskakning.
Stationen tog hand om den och vi fick dagen efter reda på att någon från ”Katastrofhjälp för vilt” på Öland tagit hand om den.
– Det kändes rätt skönt att vi kanske räddade en uggla från att bli överkörd. Det hade med all sannolikhet blivit följden om inte vi hade kommit, säger Leif.
…………………………………………………………………………………
Lappuggla i Sanda - PS

Foto Petter Sundin

Fyra lappugglor i Sanda
Den 19 mars skådades det lappugglor som aldrig förr i kommunen närmare bestämt i Sanda på Tosterön. Lappugglan har setts förut i kommunen men den här gången kunde ända upp till fyra stycken observeras på ganska nära håll. En av skådarna, Susanne Lindqvist Larsson, berättar om denna för henne omskakande upplevelse på denna länk. Där finns också ytterligare en länk till bilder på våra fyra lappugglor på hemsidan för Sveriges Radios program Naturmorgon.
…………………………………………………………………………………

Nyårsskådningen omfattade bl a ett par turkduvor som de senaste åren har återkommit till en tomt i Stallarholmen. Fler bilder finns här. Foto Peter Hennix
Nyårsskådning
med rikt fågelliv

Den traditionella nyårsskådningen på årets första dag 2012 samlade 15 deltagare, som tack vare ett grundligt ”rekande” av Leif Ekblom och Yngve Meijer, fick uppleva ett överraskande rikt fågelliv – 42 arter. Strandhugg gjordes först intill Tosteröbron och sedan besöktes i tur och ordning Södra kyrkogården, Bågskyttebanan, Reningsverkets dammar, Stallarholmen och Edeby våtmark.
Det kryssades för förutom sjöfåglar som skrattmås, fiskmås, gråtrut, gräsand, storskrake, vigg och knipa även diverse småfåglar: talgoxe, blåmes, bofink, gulsparv, sidensvans, domherre, nötväcka, stenknäck, grönfink, steglits, gråsiska och större arter som turkduva, korp, fasan och gråhäger samt sex rovfågelarter: sparvhök (dök ned fem meter framför oss vid Bågskyttebanan), fjällvråk, duvhök, ormvråk, havsörn och kungsörn. Utförlig rapport finns här.
Text och foto: Peter Hennix
……………………………………………………………………………………..
Rättelse
"Ljungpiparen" på bilden på sidan 4 i senaste numer av Observerat är förstås en fjällpipare, vilket alla utom korrekturläsaren observerat.
Likaså missade denne att på sidan 15 är det nämnda priset på årsboken alldeles för lågt. Ska varas 75 kr + porto.

…………………………………………………………………………………

Den 8 december var fågelmatningen välbesökt som här av entita, talgoxe och blåmes. Foto Peter Hennix
Matning i Mälarlunden
Nu är SOKs vintermatning i Mälarlunden igång. Sven Blomqvist ansvarar för att den fylls på. Till en början var det ingen rusch till matbordet men på invigningsdagen sågs bland annat entita, nötväcka och talgoxe. Lokalen finns inlagd i Svalan, så fyll på med obsar när du går förbi.

Barbro Hellström …………………………………………………………………………………

Ölandsrapport från Petter
Vår medlem Petter Sundin praktiserar sedan i somras på fågelstationen Ottenby på Ölands södra udde. Det här mejlet kom den 24 september:
– Idag fångade vi nästan 600 fåglar. Mycket blåmes, rödhake och kungsfågel! Igår fångade vi en dvärgsparv och pärluggla (bilden). I fält har jag de senaste dagarna sett taigasångare, prärielöpare och ägretthäger.
…………………………………………………………………………………
Morgonsång
På morgonen den 8 juni tog Ulf Gustavsson en cykeltur med sin hund för att beskåda en kärrsångare han sett tidigare.
– Visst var den där. men det var något annat som lät i busken. Långsammare och upprepandes samma härmning upp till 10 gånger. Inte en kärrssångare och inte en härmsångare utan det måste väl vara en busksångare. Efter ca 10 min var jag övertygad, då hade den äntligen lyckats framföra sin arttypiska skalövning.
Lyssna och se på denna länk:
busksångare
…………………………………………………………………………………
Finska och norska skrattmåsar på besök
Ett par riktigt intressanta ringmärkningsobsar gjorde Lars Broberg i slutet av förra året. Skrattmåsar från Finland och Norge identifierades vid dels Björsundsbron, dels Västerviken.
Läs mer här
…………………………………………………………………………………
Ut och inventera rördrom! Foto Pekka Pulsa.
Riksinventeringsarter 2012
Det blir rördrom (slutförd under juni) och dvärgmås tur att inventeras 2012. Båda arterna har inventerats tidigare och har en positiv trend. Mer information kommer via SOFnet och föreningens tidskrifter VF och Fågelvännen.
…………………………………………………………………………………
Hur många fåglar
häckar i Sverige?

Svaret på frågan kommer i vår då SOF, Sveriges ornitologiska förening, lanserar boken som än så länge går under arbetsnamnet "Hur många". Det är ett mångårigt projekt som syftar till att ge en bild av de svenska häckfåglarnas utbredning ner på landskaps- och länsnivå. Här kommer man alltså exempelvis att kunna finna att det samlade svenska beståndet av sparvhök uppgår till cirka 44000 par och att 1300 av dessa häckar i Stockholms län eller att 2800 par häckar i landskapet Dalarna.
Boken blir i stort format och omfattar cirka 550 sidor. ……………………………………………………………………………………..
Ändrade matvanor?
Under alla år jag matat fåglar vid Riby i Åker (minst 20 år), har jordnötsbehållaren (nätbehållare) aldrig besökts av pilfinkar men från med 2011 kommer de i stort sett varje dag  och inte bara en individ utan flera som slåss om utrymmet. De har dock svårare att få tag i nötterna eftersom näbben är tjockare än tex blåmes och talgoxe. Även större hackspett kommer och den har så stark näbb att trådarna i nätet böjs undan eller går av. Jag serverar en behållare med vildfågelfrö, som ju innehåller mycket havre, men det tar fasan o gulsparvar hand om. En med solrosfrö, en med hampfrö, även talgbollar finns.

Rolf Svensson
…………………………………………………………………………………….

Artrally 2013
Som vanligt körsTärnans artrally den tredje lördagen i januari. 2013 är datumet 19 januari.
Vill du delta med ett lag, anmäl dig då senast den 12 januari 2013 till Jan Gustafsson (solvidd@gmail.com). När du anmäler dig och ditt lag, omfattar det även mat på Havets Källa. Ange ditt lags medlemmar samt om någon vill ha specialkost.
Ditt lag, som består av 2–4 personer, startar på valfri plats i Nyköpings eller Oxelösunds kommun kl 0800. Alla lag träffas senast kl 15.00 på parkeringen på Jogersö, Oxelösund utanför restaurangen Havets Källa som vi bokat för vår del. Där inne har vi beställt tacobuffe och här kommer vi att gå igenom dagens artrally i detalj, vad som setts samt utse årets segrare.
Kostnad för var och en är 145 kr. I den summan ingår mat, en dricka och kaffe, vill någon dricka något starkare till maten betalar man det själv. Vi räknar med att vara klara ca kl 17.00.
Välkommen till årets start av fågelskådaråret 2013.

Jan Gustafsson, Tommy Pettersson
…………………………………………………………………………………

Frusen gräsand  20120204 Disa F
Matas eller inte matas?
Nu när vintern på allvar är här, återkommer frågan, ska änderna matas eller inte? Disa Fjellström fotograferade i februari den här frusna gräsanden.
– Jag plåtade gräsänderna nere vid Tosteröbron som bevis för att de faktiskt fryser ihjäl. Jag ringde polis och kommun och i vingtras fick de ju faktiskt en pump, skriver Disa. 
…………………………………………………………………………………
Lokalbok till medlemmar
Arbetet med boken ”Sörmlands fågellokaler” påbörjades under augusti. Boken, som kommer att finansieras med kommunala bidrag och från EUs projekt Leader, ska distribueras till alla medlemmar.
…………………………………………………………………………………
Vad glor du på?
Lars Broberg med nymärkt kärrhökunge
Lars Broberg, 87 år, har ringmärkt fåglar i 70 år. Den här dagen, 29 juni, märkte han i Näsbyholm sin 1199:e kärrhökunge (3 st i boet). Fågelungen gillade det inte givetvis, men Lars var nöjd. Nu hade han bara 1 kvar till sitt drömmål 1200 ringmärkta kärrhökungar. Redan den 2 juli nådde han det med råge genom att ringmärka 3 kärrhökungar vid Sörgårdsviken i Helgarö. Totalt har han ringmärkt cirka 80 000 fåglar! Foto Peter Hennix.
Fler bilder på denna länk
…………………………………………………………………………………
60 arter i tornkampen
Förra året 54 arter ”Fågeltornskampen”, i år 60 arter. Dock var det hårfint att den sista arten, ärtsångare, inte räknades. Men genom kontroll av tiden, blev den godkänd av det lokala, tidigare helt okända, tävlingssekretariatet.
– Tack till er som var där, längre eller kortare tid. Nu laddar vi inför nästa års fågeltornskamp, säger SOKs egen fågeltornskampanjmakare
Barbro Hellström
Finland vann återigen ”Fågeltornskampen” eller ”The Battle of Towers” som det heter på ”finska”. Åtminstone två fågeltorn i Finland såg över 100 arter under de åtta lördagstimmar som Fågeltornskampen pågick. Antalet blev 103 arter för det fågeltorn som noterade mest och det var nästan tio fler än de svenska fågeltorn som hamnade i topp i Sverige. Det nybyggda fågeltornet i Ottenby lund på allra sydligaste Öland fick ihop 94 arter liksom fågeltornet vid Norsa, Köping i Västmanland. De flesta fågeltornskamparna i södra och mellersta Sverige led av hårda vindar vilket försvårade letandet av fåglar. Därför var det inte förvånande att fågeltornet vid Ålsjön i Hälsingland hamnade på tredje plats med 91 arter.
Läs mer på SOFs hemsida.
…………………………………………………………………………………
Lars Ödman om grågäss PH
Lars Ödman berättade att grågäss inte längre är något stort hot mot åkrarna vid Sörfjärden. Klicka och förstora bilden! Foto Peter Hennix.

Årsmöte med flera
positiva besked

Två positiva slutsatser kunde dras vid SOKs årsmöte den 12 mars i Studiefrämjandets lokaler. Klubben fick under fjolåret 21 nya medlemmar. Grågässens skador på grödorna är under kontroll.
För det sistnämnda konstaterandet stod Lars Ödman, medlem i Rördrommens ”Grågåsgrupp”. Han redogjorde för utvärderingen av gåsräkningarna 2010 och 2011 vid Sörfjärden och hur de så kallade gåsåkrarna tycks fylla sin funktion som avledning från odlingsområdena. Andelen grågäss vid Sörfjärden utgör cirka 95 procent av totala antalet observerade gäss vid fjärden.
Alla avgående styrelseledamöter omvaldes under årsmötet, som även i år leddes av Lars Liljenstolpe. Således består styrelsen också under 2012 av Leif Ekblom, ordförande, Yngve Mejer, Ulf Gustafsson, Barbro Hellström, Gunilla Oleniusson samt suppleanterna Sven Blomqvist och Petter Sundin.
…………………………………………………………………………………
SOK ett kryss från
seger i Artrallyt 2012

SOKs kvartett blev bästa utombys lag i Tärnans artrally den 21 januari. Laget slog sitt eget rekord och registrerade 59 arter, vilket var endast ett kryss från de 60 arter, som räckte till delad första plats för två lag. Läs mer här.
…………………………………………………………………………………
Dölj rapport om kungsörn
Rrk Södermanland påminner om att man sedan 2005 på begäran av och i samarbete med ansvariga för kungsörnsprojektet i Sörmland går in och döljer samtliga rapporter av kungsörn under häckningstid (med marginal) mellan 1/2 och 15/9. Det gäller alla rapporter som inte automatiskt får ett skydd genom att rapporteras som adulta, eller med något häckningskriterium. Inventerandet av kungsörn är inne i ett rätt känsligt läge och vi har valt att dölja samtliga rapporter för att minska risken att enskilda rapportörer inte oavsiktligt skulle råka rapportera fåglar från något av reviren.
– Vi vill dock betona att det är ovärderligt att få in rapporter av kungsörn, och vi uppskattar verkligen alla rapporter som kommer in. Rapportören själv kan naturligtvis fortfarande se sina egna rapporter när denne är inloggad.
Vi ber dig som skriver in en rapport under ovan nämnda tid gällande kungsörn att i första hand själv dölja rapporten, om vi ser en inte dold rapport, kommer vi inom Rrk Sörmland att gå in och dölja fyndet.
…………………………………………………………………………………