UGGLESAFARI med
tjäder, spettar och sångare


Nu har vi avnjutit årets ugglesafari. Kosan ställdes i år (29–30 mars) till Hällefors, som ligger några km norr om Grythyttan, ute i vargmarkerna. Vi var sju st. som träffades kl. 1200 vid Ugglans träd.
Första anhalt gjordes vid Kvismaren. Vad hittade vi där? Jo, bl.a. en flock bläsgäss på 60-75 individer, gråhakedopping, stjärtand, bläsand, snatterand och salskrake.
Sedan fortsatte vi norrut via Nora till Hällefors där Aulis Syväjärvi från fågelklubben mötte oss och visade oss vägen till vandrarhemmet. Efter en kort installation åkte vi till en pizzeria och åt en bit mat. Ugglelyssning på fastande mage är inget bra recept.
Aulis berättade hur kvällen var upplagd och att ytterligar tre medlemmar från Hällefors Ornitologiska Förening skulle komma till vandrarhemmet kl. 1800. Väl där så anslöt Gunde Persson (ordf), Nils Hultman (kassör) och Peter Bergh.
Färden gick norrut mot Sävsjön. Vi lyssnade - ingen uggla. Däremot morkulla, sjungande dubbeltrast och en sträckande ljungpipare. På håll hördes orrar. Vid 8-tiden hördes på långt håll en kattuggla. Sedan kom ketchupflaskan! Kl. 2120 hördes 4 pärlugglor hoa och efter kl. 22 hördes en hona och en hane av slaguggla konversera. Härliga läten i en absolut tyst och mörk miljö. Glada i hågen åkte vi och lade oss på vandrarhemmet i Hällefors.
Efter en kort natt (vi fick ju skruva fram klockorna en timme) kom Nils Hultman och hämtade oss och vi åkte norrut några kilometer till Sikfors gamla hytta. Flera gamla hus från hyttetiden och en ganska stor lövskog. Vi behövde inte vänta länge förrän gråspetten hördes med en för oss ljuvlig stämma.
Fyra spettar till fick vi: större och mindre hackspett, gröngöling samt spillkråka. En ovanlig syn var att en gärdsmyg satt högst uppe i en grantopp och spelade. Ovanligt! Den hör ju hemma nere bland ris och buskar. Rödvingetrast, rödhake, kungsfågel, orre (en tupp sågs också sitta i en björktopp) och svartmes prickades av.
Efter en förflyttning in i djupa skogen till ett gammalt torp på en höjd (dock fortfarande bebott) fick vi både se och höra orrar runt omkring höjden på små myrar. Underbart läte! Dubbeltrast sjöng i en grantopp. Mindre hackspett flög över.
När vi satt och tog vårt morgonkaffe vid ett litet hygge kom en tjädertupp flygande och störde lugnet. Mäktig fågel! Som avslutning vid en sjö kom fler korsnäbbar, en mindre hackspett hördes och gärdsmygen sjöng med en intensiv klar stämma. Fantastiskt hur en sån liten kropp kan få ur sig en så kraftig sång.
Vi tackade Nils för hans fina guidning i de djupa skogarna och vi vände hemåt med 54 arter i bagaget. En bra utdelning blev det för Inger och Bosse Karlsson, Lena och Anders Carlberg, Gunilla Lundborg, Lennart Hellström och undertecknad.

Leif Ekblom

Safarideltagare: Nils Hultman, Gunilla Lundborg, Lennart Hellström, Bosse och Inger Karlsson samt Lena och Anders Carlberg.
Fr.v. Aulis Syväjärvi, Bo Karlsson, Gunilla Lundborg, Lena Carlberg och Inger Karlsson försöker hitta en uggla i ett träd.