Fågelskådning på avstånd

Inget stoppar en fågelskådare, inte ens covid-19.I och med att allt ställdes in våren 2020, blev inte vårens resa med Backsvalorna till Öland av och inga exkursioner med SOK kunde utföras.

Jag bestämde mig då för att ta saken i egna händer och startade en liten grupp på Messenger ”Fågelskådning på avstånd”. Gruppen gick ut på att 4-5 personer träffades på bestämd plats på avstånd och åkte dit på egen maskin, dvs. ingen samåkning. Väl på plats skådades fåglar, härlig natur samt tissel och tassel med medhavd matsäck. En trevlig stund hade vi tillsammans.

På första ”träffen” åkte vi till Edeby våtmark. Vid Edeby våtmark kunde årta, skedand och skogssnäppa skådas. Därefter bar det iväg till Eksågstornet. Sjöorre, gransångare och fisktärna kunde bland annat ses innan solen gick ner. Det var en underbar kväll i april.

I slutet av maj blev det en tur i kommunen, med temat Nattsångare del 1, i hopp om att få höra några tidiga (eller sena) nattsångare. Näktergal, rördrom, sävsångare och morkulla lyckades vi höra vid denna runda förutom alla fåglar vi fick se som till exempel törnskata, drillsnäppa och fiskgjuse.

I början av juni blev det en sväng till Tullgarns slottspark och fågeltorn för att lyssna in sommargyllingen och rosenfinken.

Därefter blev det en sväng till Tullgarnsnäs i hopp om att få fatt på några vadare. Det blev en lång och varm promenad med mindre antal vadare men väl andra intressanta obsar såsom ejder och ängspiplärka.

I slutet av juni blev det tema Nattsångare del 2 och första stoppet Idö udde och Rördrommen. Vid Rördrommen sjöng två Trastsångare ihärdigt för oss. Vid Eksågstornet sjöng en svarthätta och en gök gol medan solen sakta gick ner.
Stacks Image 12
Stripgäss i slutet av augusti vid Hjälstaviken. Foto Maria Barkell.
Vid Näsbyholmsundet hördes vattenrall och rörsångare, medan en helt underbar solnedgång med underbara lila färger skiftade i olika ljusa och mörka nyanser på himlavalvet. Det var en magisk kväll, som sedan avslutades i närheten av Vansö kyrka, där hornuggla kunde prickas av på listan av önskade kryss. Vid Morrarö skildes vi sedan åt i den knäpptysta nästan spöklikt kalla sommarnatten.

I slutet av augusti blev det en tur till Hjälstaviken, först Parnassen och därefter till fågeltornet. Vid Parnassen sågs rörsångare födosöka och en hel det gråhägrar hade samlats liksom gäss. En havsörn sågs även förbiflygande.

Efter fika blev det en tur till fågeltornet där fanns det mycket grågås, kanadagås och vitkindade gäss tillsammans med mängder av vadare. Det roligaste fyndet bland vadarna var småsnäppa och spovsnäppa samt kärrsnäppor. Vi hittade tre stycken stripgäss som låg och rastade tillsammans med alla de andra gässen. Det var ett kul livskryss, trots att den räknas som klammer-art. Vi får se vart vi åker härnäst på vår ”Fågelskådning på avstånd”.

Hur har du upplevt våren och hösten? Har du något du vill dela med dig av? Några solskenshistorier? Skriv till redaktionen för nyhetsbrevet: peter@hennix.eu.

Text och foto Maria Barkell