Nyårsdagen gav många fina obsar

Till den dova klangen från domkyrkans klockor, samlades vi (12 st) klockan 1000 vid Ugglans träd för att möta det nya årets första observationer. Det var en ”varm” och solig morgon och i solskenet glänste ca 100 gräsänder i Nabbviken – i vattnet och på en brygga.

Gräsanden är nog en av våra vackraste fåglar, som i solen skimrar i blått och grönt. Två storskrakar letade efter morgonens frukostfisk. Vid Ångbåtsbron låg tre viggar och gottade sig i solen.

Vid Tosteröbron var det helt tomt på fågel beroende på det helt isfria läget. I Västerviken var det däremot trängsel på bryggorna. Ca 130 gråtrutar, ca 50 skrattmås och någon enstaka fiskmås hade en morgonkonferens om den fortsatta dagen.

Vi åkte vidare upp till Scoutstugan. Här såg vi sex turkduvor. Lokalen är nog den enda nu varande häckningsplatsen för arten i kommunen. Vid passagen av Vasavallen satt ett femtiotal sidensvansar i en björktopp.

Nästa anhalt var Bågskyttebanan. Två stenknäckar lyfte från en trädtopp och i en annan topp satt en koltrast, bofink och bergfink. Trots avsaknaden av snö, var det gott om fåglar vid matningen. Domherre, entita, större hackspett, nötväcka, nötskrika, grönsiska, pilfink och naturligtvis talgoxe och blåmes.

Fanns smådoppingen kvar i Reningsverksdammarna? Den lilla doppingen är en skygg typ, så vi stannade på asfaltsvägen och spanade genom buskaget. Jodå, den var kvar! Det blev en snabb obs, men dock en obs.

På väg mot Löt hittade vi en fjällvråk i en liten buske vid diket söder om den stora ladugården vid Silon. I en ris/trädtrave på väg ut till hamnen hoppade en rödhake omkring och letade insekter. Den var omgiven av minst fyra koltrastar.
Nyårsskådning vid Mälsåkers slott.
Nästa stopp blev diket i början eller slutet av Lötfälts rakan (beroende på från vilket håll man kommer). Väldigt lugnt på fälten, men vi hittade dock två ormvråkar och två fjällvråkar.

Framme vid Mälsåkers slott kunde vi ånyo konstatera att det var lite fågel på grund av isbrist. Men något såg vi: knölsvan, knipa, vigg och drygt 30 skäggdoppingar. De var svåra att se på så långt håll – en dryg kilometer. De har ju dessutom tappat sina vackra plymer, så halsarna och huvud blir väldigt slanka. Havsörn svepte över holmarna, gröngöling försvann in bland parkens lindar och ”pratande” korp hördes.

Efter en efterlängtad fikastund i slottsparken styrde vi kosan till Edeby våtmark. I Stallarholmen kunde vi pricka för en ensam björktrast i en björktopp. I våtmarken såg vi dagens första sångsvanar, närmare bestämt 13 st. Tre knölsvanar låg där också. Naturligtvis svepte havsörn, två fjällvråkar och ormvråk över sjön för att se om något lämpligt byte fanns på vattnet eller i gräset. På andra sidan gick ett par grisar med några kultingar.

En tur till Herrestaviken gav 22 storskrake, knölsvan och havsörn. Avslutningsvis begav vi oss till Gripsholms slott. Dagens första sothönor fanns på plats – 67 st kunde vi räkna in. Därutöver kunde följande noteras: tre skäggdoppingar, 19 knölsvanar, knipa, vigg och ca 50 sidensvansar. Summa summarum gav denna nyårsdag 40 arter.

Text och bild Leif Ekblom