Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Ugglelyssning i Köpings-trakten

Vid Ugglans träd i nabbviken möttes ett gäng förväntansfulla SOK-are en stilla eftermiddag den 13 mars mars. I gemensam bilkaravan bar det iväg till Köping där Daniel, Mikke och Ewa från Hedströmsdalens Ornitologiska Förening (HOF) mötte upp oss. Vi delades upp i två grupper där den ena fick följa med Daniel, Mikke och Ewa till Köping/Skinnskattebergs ugglemarker och den andra fick följa med mig, Maria Barkell, till Färna Ekopark.

I Färna ekopark mötte Leif Edberg och Leif Johansson upp oss och resan fortsatte sedan på små snöbeklädda skogsvägar.
Det var magiskt att stå och lyssna på tysnaden. En kattuggla ropade på håll. Leif Edberg berättade om skogen och vargarnas revir.

Resan fortsatte. Sångsvanar tutade ovan och omkring oss. Mot slutet av resan fick vi äran att höra en slaguggla hane sjunga på nära håll. Magiskt.

Därefter fortsatte resan mot Karmansbo där Daniel, Mikke och Ewa mötte upp oss för en sista ugglelyssning innan hemfärd. Vi åkte på en lång slingrig skogsväg och vid vårt första stopp klev vi ur bilen och där var den, pärlugglan.

Vi som följde med Daniel, Micke och Eva, ställde kosan till skogarna väster om Kolsva. Vid första stoppet var det fortfarande ljust, så ingen uggla noterades. Men däremot hördes mindre ”flockar” av sångsvan och grågås samt även sjungande sånglärka och orre.

Vid nästa stopp och det var nästan mörkt hördes en berguv på avstånd. Intensivt hoande och med en sådan ljudnivå så att även en hörselhandikappad individ kunde njuta. Färden gick vidare på slingrande vägar med omväxlande öppna fält, skog och föryngringsytor (hyggen med andra ord). Nästa stopp gav BINGO!! Ropande hökuggla på håll, pärluggla och kattuggla. Häftig trio att njuta av. Vid nästa anhalt fick vi oss till livs 3, säger 3, pärlugglor. Vilken symfoni! Man kan få ståpäls för mindre. Vi stod nog i 15 minuter och deras ”kuttrande” ljöd oförtrutet över nejden, dvs hygget. Avslutningsvis fick vi ytterligare en pärluggla som hoade och ett kort läte från en hona av slaguggla. Summa summarum gav vår kväll 5 olika arter av ugglor, nästan mer än vad våra förväntningar var.

Därefter var det dags att åka hemåt, glada i hågen. Ett stort varmt tack till Maria som ordnade träffen med stöd av trevliga styrelsemedlemmar ur HOF.

Text: Maria Barkell och Leif Ekblom