Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Orädd tjädertupp i Härad

Stacks Image 12
Tjädertuppen gick i godan ro och åt lite grus på vägen i Härad.
När jag den 15 mars kör ut från tomten hemma i Härad, ser jag en stor svartblå fågel, 75 m fram på gatan. Första tanken var: fasan – det finns mörka varianter, men snart konstaterar jag, att det är en tjädertupp som i godan ro går och käkar lite grus på vägen. Tvärnit och backa tillbaka. Springer in och hämtar kameran. När jag kommer tillbaka, är tjädern kvar. Jag smyger fram och fotograferar den. Hoppar in bilen och ringer Yngve Meijer och ger honom en kort information om läget. Han har vänligheten att larma ut tjädern i SOK:s sms-grupp. Nästa samtal blir till Jonas Jörnemark, som larmar den i motsvarande Band-grupp. Yngve gör ett eftersök strax efter utan att lyckas hitta den.

Väl hemma på eftermiddagen får jag ett sms med bild på tuppen från grannen, som har fågeln på sin tomt. Den hindrar hans fru komma ut med bilen. Tjädern går runt på deras uppfart och vill inte flytta sig. 
Jag skickar ut uppföljningslarm med information om tjäderns position och några SOK:are, bland annat Yngve ”hänger” in den på bra håll.
Lite efterforskningar visar att tuppen befunnit sig i närområdet några veckor och så sent som den 7 april gått omkring strax utanför vår tomt. Den visar inga speltendenser, men lite galet är det allt med en tjädertupp som glider runt hemma i byn.

Text och bild Ulf Gustafsson