Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Ringmärkt skrattmås, med gula ringar

Första april besökte jag Reningsverksdammarna och diket i hopp om att få se Kungsfiskaren igen!

Eftermiddagssolen sken på en stor flock Skrattmåsar som landat i Mälaren, i vattnet och på de båda bryggorna vid Mälarbåtar & Strängnäs Marina. Uppskattningsvis 150 till 200 individer. 

Bland de ca 50-tal Skrattmåsar som lugnt stod under den vajande rovfågeln/fågelskrämman på en av bryggorna, lyste någonting klargult bland de röda benen. En mås märkt med både färgringar och en aluminiumring! En vacker och fräsch adult Skrattmås!

Med tuben kunde jag med viss möda avläsa siffror och bokstäver på de båda gula ringarna.

Skissade ner bild på ringarna och skissen tillsammans med information mejlades till Ringmärkningscentralen, Naturhistoriska Riksmuseet! 
Trots att min uppfattning (enligt bifogad skiss) av vad som stod på ringarna inte var helt korrekt så lyckades man på Ringmärkningscentralen spåra varifrån fågeln kom och var den blivit ringmärkt!

Enligt svaret från Ringmärkningscentralen (bifogat) var Skrattmåsen märkt som bounge 2019-07-10 i Essex i England på en plats vid namn Fishers Green. Den korrekta siffer- och bokstavskombinationen på de gula ringarna ska vara = 2C55. Mycket intressant och kul med besök från England! 

Stort tack  till Ringmärkningscentralen för all info!

Läs mer om rapporten här.

Text: Elisabeth Evjen