Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Nattskådning 1-2 juni 2021

Här kommer en kort sammanfattning av nattens skådning vilken gav ett resultat över förväntan.

Starten blev den kornknarr som rapporterats dagen innan vid den så gott som helt torrlagda sjön Braxnan mellan Mariefred och Stallarholmen. Knarren lät inte vänta på sig utan hördes utmärkt från mötesplatsen på den långa raksträckan vid Kvicksta. En snabb koll därefter bekräftade att den småfläckiga sumphönan fortfarande spelade vid Edeby våtmark men den börjar låta lite småtrött. Efter tre misslyckade stopp i jakt på spelande nattskärra bar det av mot det så kallade "vanliga stället" på Skottvångsvägen utmed Marviken.

Redan 100 meter efter att vägen delar sig och man kan välja att åka mot Kalkbro eller Skottvång satt en en nattskärra på vägen men vid "vanliga stället" var det tyst.
Retur mot Åker och ett stopp efter några hundra meter där den stora kraftledningen går över vägen gav däremot en spelande nattskärra alldeles bredvid vägen.

Med förnyade krafter efter ett par lyckade stopp bar det av mot fälten fälten vid Riby där det brukar höras vaktel lite då och då. Stoppet gav direkt utdelning med en spelande vaktel nära grusvägen, så pass nära att den nog gått att höra inifrån bilen utan att öppna dörren.
Efter detta följde ett antal misslyckade stopp ifall någon kull med hornuggla kunde höras. Ett sådant stopp vid mellan Vansö kyrka och Nyby där hornuggla oftast går att höra resulterade istället med en intensivt spelande vaktel och en kärrsångare hördes från diket öster om asfaltvägen.
Klockan 0200 avslutades natten där den började med den trötta småfläckiga sumphönan vid Edeby som nästan drunknade i sången från en sävsångare som var helt i extas.

Text: Yngve Meijer