Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Örnräkning vid Edeby: Kungsörn och mycket annat

Med ett avstånd på två meter mellan tuberna gick årets örnräkning av stapeln prick klockan 10:00 denna något kyliga söndag förmiddag 6 mars. Förhoppningarna var skyhöga, då förra årets örnräkning enbart gav en havsörn den sista minuten.

Vi spejade av Edeby Våtmark och kunde alla hitta en varfågel som fick bli start på en underbar dag. Efter att kaffe hällts upp i kopparna och smörgåsen hade intagits var det dags. Två fåglar sågs överflygande den västra delen av åkerkanten vid våtmarken, kunde det vara en av alla ormvråkar som vi sett lekandes/jagandes där tidigare. Petter spejade upp i himlen med handkikare – en kungsörn. Jag satte nästan kaffet i halsen: årskryss och första örnen i räkningen. Foton som Petter Kappel tog visade att det var en 5K fågel. (Det där med åldersbestämning av fåglar är svårt. Ett tips när det gäller kungsörnar är att gå in på denna sida på nätet: https://www.kungsorn.se/resources/Alder.pdf)

Varje kvart ringde kontrollanten för att kolla statusläget och en kort rapport angavs.
Mot slutet av räkningen kunde även minst tre havsörnar räknas in. Under hela räkningsperioden fick vi förutom örnar; varfågel, knipa, vigg, grågås, bläsgås, gråkråka, skata, gulsparv, sånglärka, kaja, korp, entita, gråtrut, ormvråk, grönfink, nötväcka, talgoxe, tofsvipa, skogsduva och efter att räkningen var över sågs en trana flyga mot väster. Även ett vildsvin med två kultingar kunde skådas. En riktigt trevlig dag med härligt teamwork!

Deltagare vid Edeby: Maria Barkell (rapportör), Ann-Marie Thorstenson, Kjell Ericsson, Petter Kappel och Yngve Meijer. Vind och väder: 3 grader varmt, 6m/s Västlig vind

Text och bild Maria Barkell