En resa till 2 hav, 2 kontinenter och 3 länder

Stacks Image 59
En enorm sandstensklippa i bergskogslandskapet norr om Tarifa, urgröpt av vind och regn till vad som kallas ”tjurfäktarnas hatt” (Montera del Torero).
Sista innekvällen för året avsattes för Peter Hennix´ resa till Spanien, Gibraltar och Marocko. Resan gjordes med Avi Fauna som researrangör, Gigi Sahlstrand som reseledare och 12 deltagare. Flyg till Malaga och sedan vidare med minibussar. Första anhalten gjordes i naturreservatet Parque del Guadalhorc i närheten av Malaga, där det bl a fanns kopparand. Arten är hotad, dels genom habitatsförändringar, dels genom hybridisering med amerikansk kopparand.

Den amerikanska kopparanden har vi även haft häckande i Sverige runt är 2000. Den jagade bort alla andra som fanns i våtmarken, vilket fick till följd att de arterna kom i kläm. Avskjutning har gjorts, så nu är den borta.

Vidare sågs i Parque del Guadalhorc bland annat den iberiska gulärlan Motacilla flava iberiae, sandlöpare och svarthalsad dopping.

Peter kunde i La Barca få bra bilder på den sällsynta eremitibisen vid artens enda häckningsplats i Europa. Under vägen söderöver kunde också förevigas med kameran rödhöna samt kohäger i sin rätta natur – bland slöa, idisslande kossor.

Så kom man fram till Gibraltar – ett område som står under Storbritanniens styre sedan 1713. Arean är 6,8 kvkm och har en befolkning på ca 33 000 personer. En stor klippa härskar över halvön med sina 426 m.ö.h.

Havssulor, baleariska liror och gulnäbbade liror kunde skådas över havet. På en gammal judisk begravningsplats hittades Gibraltars nationalfågel, klipphöna. Naturligtvis fanns det gott om Europas enda apart – makaker. Det kan noteras att Gibraltar inte är den sydligaste udden, utan en halvö en bit in på den medelhavska kusten. I en park strax utanför Gibraltar hittades den sällsynta rosenstaren.

Efter en tur med färja över det 14 km breda sundet, fortsatte resan i Tanger, Marocko. Tullen var här mycket intresserad av gruppens fotoutrustning, som undersöktes minutiöst. Under överfarten kunde man studera många rovfåglar.

Efter några timmars bilresa kom man till en våtmark där ett 1000-tal bronsibisar övervintrade samt skedstork. Gruppen besökte dagen därpå vårmarken Merja Zerga (Blå lagunen) med ett varierande djup av 0,5–4 meter och 90% havsvatten och 10% sötvatten. Här övervintrar hundratals arter av vadare och änder. Vi fick se bilder på kentsk tärna, svarthuvad mås, silkeshäger, rödnäbbad trut, långnäbbad mås, rödhuvad dykand, kamsothöna samt maghrebskata (Pica mauritanica) – en tidigare ras av vår skata.

En kväll åkte man ut i skymningen för att se och höra en kapuggla. När den väl visade sig, var det dock för mörkt att fotografera. Vidare kunde på bilderna från Marocko noteras minervauggla, varfågel, kornsparv, afrikansk bofink (Fringilla coelebs africana), brun glada och brandkronad kungsfågel.

Resan avslutades i Spanien med bl a gåsgam, blåtrast, svart rödstjärt, rödfalk, lagerlärka samt svarthakad buskskvätta. Totalt kryssades 142 arter. Som vanligt levererade Peter många minnesvärda bilder och som lök på laxen avslutades kvällen med fika med dopp.

Text Leif Ekblom, foto Peter Hennix

Stacks Image 21
Kopparand
Stacks Image 23
Sandlöpare
Stacks Image 37
Eremitbebisar i Spanien
Stacks Image 41
Hoppande berbermakaker i Gibraltar
Stacks Image 29
Iberisk gulärla
Stacks Image 44
Rosenstare
Stacks Image 61
Gamla stan (medinan) i Asilah
Stacks Image 33
Medinan i Assilah och tygsäljare i Tanger
Stacks Image 31
Gåsgam över Sierra de la Plata i Spanien.