En skön höstdag för daglediga

Stacks Image 12
Det är inte lätt, när pensionärer skall passera ett elstängsel.
Almanackan visar 7 oktober. En molnfri himmel och en sol som fortfarande värmde, men på ett behagligt sätt. Domkyrkans klocka slog nioslaget och 20 skådare hade vaknat på rätt sida och tagit sig till Nabbviken. Dagens mål var Gesta med mellanlandning vid Gorsingeholm-Lötfälten. Vid kommunens infiltrationsanläggning vid Åskullarna såg vi bl.a. fem bergfinkar, bofink och ormvråk.

Färden fortsatte ut till korsningen med Löt-Malmbyvägen. En ljungpipare skulle finnas bland 50–100 tofsvipor. Tofsviporna var lätta att se, men var någonstans var piparen? Det krävdes många tubar innan den gråaktiga fågeln hittades. Den är väl kamouflerad i den gråa omgivningen. Många sånglärkor for omkring och kvittrade. En fjällvråk visade upp sig. Vit övergump och en vit stjärt med svart yttre ändband är klara kännetecken.

Gesta nästa! Eftersom Keith-Ove var med och klockan har passerat, så innebär det KAFFE! Fikat var snart överstökat

med 25-talet steglitser som underhöll oss. På stolparna vid den närmsta hästhagen (där Maijnan gick förra året) for en svart rödstjärt upp och ner och fångade mat. Den har varit där i ca en månad.

Vi gick nu en annan väg än vi brukar. Före stora ladan vek vi av till höger (mot väster) nedför backen och upp mot Stohagen. Hämpling, fjällvråk, korp kunde vi notera. Stohagen är en vacker hage med buskar och god örtflora. Vi kom ner på västsidan av viltvattnet, där det var gott om gräsänder och två honfärgade krickor.

Efter ett par timmars skön promenad i Gesta i härliga marker med god guidning av Kjell Eriksson ställde vi kosan mot Strängnäs.

Vi passerade naturligtvis Lötfälten igen och det gav resultat – en varfågel jagade mat ute på fälten och flög från örtstånd till örtstånd. 26 arter fick vi ihop, en ganska bra utdelning.

Text och foto Leif Ekblom