Många kryss under Backsvalornas höstutflykt

Med sikte mot Gorsingeholm på vår resa från Nabbviken den 8 september stötte vi vid silon på en mörk bjässe till fågel. Vi stannade vid vägkanten och i samma veva som vi klev ur bilen, såg vi en fiskgjuse, skrämde iväg en gråhäger och hörde det härliga tjattret av pilfinkar. Vi kände redan då på oss att, dagen, som började med dimma, skulle bli en bra dag.

Den där bjässen var det ingen som säkert kunde art bestämma, så den fick bli okänd. Väl vid Gorsingeholm fick en av Backsvalorna syn på kattugglan, men den blev så rädd, när den såg en massa Backsvalor, att den försvann ner i trädet igen. Vid Gorsingeholms våtmark fann vi en massa förbiflygande grågäss, familjen sångsvan, buskskvätta, tofsvipa, bofink, gråkråka, sädesärla, törnskata, ringduva och två härligt ryttlande tornfalkar. Ormvråk och korp fick vi se över åkrarna på väg mot Gesta.

I Gesta möttes vi av en röd glada som gled fint och visade upp sig över fälten. Vi stötte även på några kändisar från klubben och blev guidade till svart rödstjärt. Här blev det även livskryss för minst en av alla Backsvalor. Gesta gav oss även brun kärrhök, korp, ladusvala, sädesärla, ormvråk, havsörn, tornfalk och kaja.

Nere vid viltvattnet fikade vi till lätet av vattenrall och gräsänder innan det var dags att säga farväl igen till Backsvalor och till Gesta.

Med på utflykten var: Ingegerd Borgström, Gunilla Andersson, Ann-Marie Thorstenson, Inger Karlsson, Rigmor Eriksson, Maria Lindberg, Maria Barkell, Susanne Lindqvist Larsson, Inger Hedman och Raili Riig.

Text Maria Barkell

Stacks Image 12
"Backsvalor" fikar vid viltvattnet i Gesta. Foto Petter Kappel.