Turturduva i Strängnäs – årets obs hittills

Exkursionen med daglediga måndagen den 3 juni var avslutad. På väg hem ville Keithe att vi skulle ta vägen över Åskullarna (öster om Gorsingeholm). Keithe saknade nämligen kattuggla på årets lista. Ugglan sitter till och från i ett hjärtformat hål i en lind. Men tji fick vi – även denna gång.

Vi åkte vidare och framme vid en liten backe gick en fågel och pickade i gruset. Jag upp med kikaren och kunde konstatera att det var en turturduva. En liten smäcker duva, grovt svartfläckig på vingen brun botten, grått bröst, en vit fyrkant med några mörka ränder i på halsens sida.

Storleken är en aning mindre än skogsduva och turkduva, 25-28 cm. Den verkade inte bry sig att vi fanns bara ca 8 m ifrån den. En fin obs under flera minuter. Den larmades ut på SOKs sms-larm.

Duvan lyfte, skrämd av en traktor och drog ut över fälten mot järnvägen. Här kunde den vita ytterkanten på stjärten tydligt ses. Tråkigt att inte fler fick chansen att se den. Observationen var den 6:e i Strängnäs enligt Artportalen.

Leif Ekblom

Stacks Image 14
Turturduvan ovan fotograferades den 3 juni i Strängnäs av Leif Ekblom. Turturduvan nedan plåtades den 22 juni i Albanien av Peter Hennix, som tycker det var onödigt långt att åka, för att fotografera den arten.
Stacks Image 12