Backsvalor på försommarutflykt

Vi blev elva glada ”damer” som gav oss ut tillsammans för att skåda fåglar denna skönt ljumma majkväll den 23 maj.

Vi började vid Bondkroken nära Läggesta, där bl.a svarthätta och gransångare sjöng i skogsdungen vid den lilla grusvägen, svarthättan med sitt vackra flöjtande, gransångaren däremot har ett ganska stötigt läte. Vid Ådalskvarn promenerade vi längs ån på Sörmlandsledens orangemärkta stig. Efter att ha passerat granplantagens mörker kom vi fram till en glänta, där ett stort bestånd strutbräken växte vid åkanten och där ligger också det fantastiskt vackert belägna gamla bostället Ådals Kvarn.

Bävergnag, hackspettsrop och småfågelsång underhöll oss, när vi gick stigen längs ån i den rofyllda stillheten, innan vi återgick till bilarna för att åka mot Gripsholms hjorthage. Alla var nu extremt fikasugna och efter en kort promenad under de månghundraåriga ekarna bänkade vi oss vid ängen med hjortar och solnedgång på vår ”scen”. 

En trädgårdssångare sjöng i en buske och från skäret ute i viken hördes skrattmås och tärnor. Med slottet i bakgrunden sågs några skäggdoppingar, ett gäng sovande knipor och en knölsvan på den spegelblanka mälarviken.

37 fågelarter noterades under kvällen. Tack alla som ville dela en härlig fågelkväll med oss!

Susanne och Gunilla

Stacks Image 12

Foto Gunilla Oleniusson