Ugglan bidde en fjällgås

Så var det åter dags för en tripp till Hällefors och hälsa på Nils Hultman. Nils har haft vänligheten att guida oss runt i skogarna vid Hällefors. Årets resa startade lördagen 23 mars kl 0800 från Nabbviken med 9 deltagare och en hämtades upp i Eskilstuna. Vädret var fint – sol och några värmande plusgrader.

Första stopp var Tysslingen och ”Sångsvanfestivalen”. Som vanligt var det ett öronbedövande trumpetande från drygt 1800 svanar. När vi parkerade drog en kungsörn förbi och skapade oreda bland våra tvåbenta vänner. Det blev snart lugnt igen och vi började leta efter mindre sångsvan. Två hade setts på morgonen. Men hur vi än letade hittade vi inga. De var nog med bland de som drog iväg när kungsörnen gjorde sitt svep. Men vi hittade gäss, bl a sädgås och spetsbergsgås. Ingen vid tornet en km söderut heller.

Efter ett tag förflyttade vi oss söderut på en mjuk, nyupptinad grusväg till tornet i Tysslingens södra spets. En fjällvråk på sorkjakt ryttlade över en åker. Inget i söder heller förutom en välförtjänt fikapaus. Vi fortsatte vår runda runt sjön på västra sidan. I norra delen på en åker gick en stor flock sångsvan (142 st närmare bestämt). Stopp och ut med tuberna. Här gick minsann de små luringarna. Två mindre sångsvan – äntligen!

Glada i hågen var det nu dags att lätta mot norr. Vi stannade en kortis i Grythyttan och spanade av viken efter salskrake utan resultat. Vackra storskrakar simmade vid iskanten.
Väl framme i Hällefors väntade incheckning på vandrarhemmet (här har vi bott i sex år), bäddning, en kort vila och sedan en kort tur till vår Pizzeria för dagens måltid. Kl 18 kom Nils och hämtade oss. Med var även Aulis Syväjärvi (ordf) och Berg.

Ut i skogarna och hämta hem ugglorna! Men vi gick bet. Bara ett par sträck med sångsvanar drog förbi i skymningen. Det finns inga gnagare så ugglorna går inte till häckning. Så vist fungerar naturen. Men som vanligt öppnade Nils bagageluckan och plockade fram ved och korv med tillbehör. Eftersom det blåste ganska så friskt, gick vi in i en timmerkoja på en rastplats. När brasan så väl brann blev det en härlig stämning i skumrasket. Korven grillades och avnjöts med förtjusning.

Aulis passade på att berätta lite om diktaren Dan Andersson, som skrivit en del om livet i timmerkojorna. Aulis sjöng även två av hans kända visor. Så kom även historieberättandet igång och stämningen steg. Trots avsaknad av ugglor kröp vi till kojs tillfreds med dagens äventyr.

Efter några timmars trynande i sänghalmen var det dags för purrning och frukost. Packning av fika, packning och städning var obligatoriskt innan Nils stod utanför Vandrarhemmet kl 0730. Nu bar det iväg till Björkhult, där vi brukar göra ett besök uppe på höjden. Den här gången behövde vi inte vänta på gråspetten. Den satt på en matning och pickade i sig fett. Skönt att slippa vänta. Många domherrar tog sig en frukost liksom flera större hackspettar. Gråsiska, entita, bofinkar, gulsparv m fl gjorde likaledes. När vi stod där vid husknuten kom ett litet, snabbt djur ut ur en springa i huset – en småvessla!! Ett djur som man inte ser så ofta. Efter en tur ner till stranden av sjön Sör-Älgen (med grönfink och nötskrika som resultat) stannade vi vid ett kraftverk med en damm och fick en snabb skymt av en forsärla.

Nästa anhalt blev Grythyttan och Grythytteviken. Bläsand, storskrake, knölsvan och gråhäger hittade vi omgående. I forsen vid kraftverket letade en strömstare efter husmaskar på botten. En promenad uppströms gav ett knölsvanpar och ett par kanadagås.

Stacks Image 25
I väntan på ugglorna – förgäves. Men det blev så småningom andra intressanta obsar.
Stacks Image 35
Rast i en timmerkoja och skön lä i blåsten. Lena och Anders Carlberg samt Beje Aronsson redo för korvgrillning.
Nu var det dags för första fikat och att tacka Nils för hans generositet och kunnande. Han hann berätta att han fått ett sms från en klubbmedlem, som var vid Tysslingen på morgonen. Där bland alla svanar och gäss gick en fjällgås.

Så vårt beslut blev att vi återvänder till Tysslingen. Där fick vi leta en bra stund. Gäss med vit bläs hittades, men var det en fjällgås? En guide visade oss var vi skulle leta. Där gick den ganska nära och var färgmärkt på bägge benen. Ett nytt livskryss för några. Grattis!! Några bläsgäss, sädgäss och spetsbergare betade bland svanarna (1178 hade inräknats).

Ytterligare ett stopp skulle vi göra – Rysjön vid Kvismaren. Vi hade ju kaffe kvar. En ryttlande tornfalk noterades längs vägen. Där prickade vi av gråhakedopping, salskrake, snatterand, kricka, stjärtand, vitkindad gås och havsörn.

Deltagare
Årets expedition bestod av Maria Barkell, Inger Strid-Andersson, Lena Carlberg, Anders Carlberg, Frank van Spelde, Sven-Gustav Björling, Magnus Claesson, Beje Aronsson, L-O Persson och Leif Ekblom. Och en uggla byttes mot en fjällgås. Det är inte kattskit det heller!!

57 arter prickades av
Kanadagås, Vitkindad gås, Grågås, Sädgås, Spetsbergsgås, Bläsgås, Fjällgås, Knölsvan, Mindre sångsvan, Sångsvan, Snatterand, Bläsand, Gräsand, Stjärtand, Kricka, Vigg, Knipa, Salskrake, Storskrake, Gråhakedopping, Skäggdopping, Gråhäger, Havsörn, Kungsörn, Fjällvråk, Ormvråk, Sothöna, Trana, Tofsvipa, Skrattmås, Fiskmås, Tamduva, Ringduva, Skogsduva, Större hackspett, Gråspett, Tornfalk, Nötskrika, Skata, Kaja, Kråka, Korp, Entita, Blåmes, Talgoxe, Sånglärka, Nötväcka, Stare, Koltrast, Strömstare, Forsärla, Bofink, Domherre, Grönfink, Gråsiska, Gulsparv och Sävsparv.
Notera att listan är enligt den senaste beslutade artordningen. Dags att lära om igen.


Text Leif Ekblom