Pangbilder från gömslen i Ungern
Från olika gömslen kunde Nils på nära håll plåta bland annat biätare, blåkråkor, minervauggla, starar, härfågel, gråhäger och svart stork.
Vid vattengömslena sitter fotografen i gömslen som är nedgrävda och kan fotografera i vattennivån. Foto Nils Eriksson.

Pangbilder från gömslen i Ungern

Att fotografera från gömsle ger en dramatisk närkontakt med fåglar och djurlivet överhuvudtaget. Om det vittnar Nils Erikssons bilder från en vecka i Ungern i månadsskiftet april/maj.
– Fotona är tagna hos Bence Máté. Det är en ung ungersk fotograf och gömslesnille som har en ”farm" cirka 15 mil SO Budapest i ett naturreservat, berättar Nils.
– Det är litet av ett himmelrike för fotografer med rumpor som klarar av 10 - 12 trimmar i gömsle. De är fantastiska, både bekväma och mindre bekväma. Det största gömslet har golvvärme, wi-fi, övernattningsmöjligheter, pentry mm. Alla gömslena är perfekt placerade i förhållande till höjd, avstånd, ljus och bakgrund.
– Vid vattengömslena sitter fotografen i gömslen som är nedgrävda och kan fotografera i vattennivån.  Vissa likartade gömslen, det finns ett tjugotal gömslen totalt, har olika färg på bakgrunden, motljus eller medljus. Det är bara att välja. Många av gömslena är avsedda för enbart en art, exempelvis ett blåkråkegömsle 6 meter upp luften kompletterat med bohål och sittpinnar i samma höjd. Alla gömslen har fönster med ett sorts spegelglas som går att fotografera igenom.
– Alla arter fanns inte på plats, när jag var där, men jag skrapade ihop drygt 50 arter på en vecka samt fick mer eller mindre bra foton på snok, räv, hare, ödlor, sköldpadda, jordekorrar och utter.
Länk till hemsida om gömslen: http://hidephotography.com/