Skön havsfågelskådning – 102 arter kryssade under resan

Efter torsdagsmorgonens mycket tidiga avresa från Strängnäs var det välbehövliga bensträckarstoppet vid Roxen i Östergötland välkommet. Där spanade vi av vattenområdet runt Nybroplattformen vid Svartåmynningen, men den kalla höstdimman kom snabbt inrullande och efter en snabbfika återvände vi till värmen i bilarna.

Efter lunch- och fikastopp, skådning vid bland annat Trönninge ängar, Larssons våtmark och Slynge sten i Påarp söder om Halmstad, var det vid 18-tiden dags för frukostinköp i Varberg. Vi kom ganska trötta fram till vårt toppenfina boende i DHRs vandrarhem Västervåg ute på Gubbanäsan på Getterön och kunde installera oss i våra olika rum.

Det blev intensiv skådning både fredag och lördag då vi besökte Korshamn ute vid Morups tånge, Norra Lyngen, Siks strandäng, Galtabäck, och Lerjan, Bassängen vid Getterön, Gubbanäsan och naturligtvis Getteröns naturum, där man kan fika, skåda, handla och se den fina utställning med vackra fåglar. Sista stopp på fredag blev Killingatången.

Varje kväll turades några i gruppen om att tillaga goda middagar, vilket var mycket uppskattat efter de långa skådardagarna. Stort tack till våra ”kockor”! På dagarna hade vi egen matsäck med oss.
Leif hade förberett fågelquiz som vi trötta fick kämpa med varje kväll, men det var kul! Segrande ur striden gick Viveka och Lennart.

På söndag var det dags att packa, städa rummen och styra kosan hemåt igen. Planen att ta en sista tur ut på Gubbanäsan för att spana efter fler havsfåglar ändrades snabbt till att istället ”dra” på en brunsångare i Hestra utanför Gislaved. Vi var alla klädda för en kylig morgon vid havet, så varma
Deltagare: Barbro Hellström, Barbro Stråht, Gunhild Walle’n, Viveka Eriksson, Maria Barkell, Inger Pettersson, Gunilla Oleniusson, Ann-Marie Thorstenson,Annika Eriksson, Bengt Beje Aronsson, Lennart Hellström, Yngve Meijer och Leif Ekblom
Stacks Image 12
En resans höjdpunkter blev brunsångaren som hittades i Hestra utanför Gislaved.
Foto Beje Aronsson. Fler bilder finns
här.
och förväntansfulla kom vi fram till villaområdet där den ovanliga sångaren setts.Efter ca 10 minuter fick vi lyckan att se den hoppande runt i ett buskage och kamerorna gick varma.
106 observerade fågelarter blev det under resan men vilka alla dessa är får ni läsa om i Leifs reseberättelse i nästa nummer av Observerat! Havssulor i mängd, sillgrisslor, tobisgrissla, och tordmule var några av de typiska havsfåglar vi såg, vädret var ju egentligen ”för vackert” för havsfågelskådning – men såå skönt.

Text Gunilla Oleniusson