Höststart i tropisk hetta

Stacks Image 384
Ordförande Bengt Larsson och medlem Keith-Ove Nordebrink vid Edeby våtmark. Foto Nils Eriksson.
Stacks Image 386
Skådning över Prästfjärden från Kolsundet. Foto Leif Ekblom.
Stacks Image 388
Skådning och fika vid Kolsundet. Foto Leif Ekblom.
Stacks Image 357
Trots den varma kvällen var det 22 SOK:are som anslöt för att se vad värmen 28 grader åstadkommit bland fåglarna i våtmarkerna. Foto Nils Eriksson.
Sommarhettan 2018 verkar aldrig ta slut. Det påminner om mina barndomsminnen när man gick där barfota i det varma gruset bland dinosaurierna. Trots den varma kvällen var det 22 SOK:are som anslöt för att se vad värmen 28 grader åstadkommit bland fåglarna i våtmarkerna – om det nu fanns något vatten kvar.

Kosan ställdes till Edeby våtmark, där vi kunde konstatera att det var stor trängsel i det lilla vattnet som var kvar. Att hösten närmade sig märktes genom att vi hittade gluttsnäppa, brushane och en vackert utfärgad svartsnäppa. Flera grönbenor provianterade.

Ett tranpar med två ungar gick i gräset på andra sidan. 10–15 gråhägrar stod som stenstoder och väntade att fisken skulle hoppa in i näbben på dem. Mycket grågås var inte helt oväntat. Tofsviporna börjar att samlas i större flockar.

Uppskattningsvis var det runt 75 st som traskade runt i leran på sydsidan av våtmarken. Vitfågeln var kvar med sina ungar. Två havsörnar förgyllde tillvaron. Inte helt oväntat.

Som avslutning tog vi en promenad upp till Edeby för att titta på backsvalekolonien.
Stacks Image 392
Färdledaren Yngve Meier vid Edeby viltvatten.Foto Nils Eriksson
Grusgropen är inte stor, men förutsättningarna har avsevärt förbättrats genom att markägaren Räfsnäs, med hjälp av en stor frontlastare, skapat en bra biotop för häckning. Kanterna skall vara lodräta och här har 120 par funnit sitt paradis.

Lagstiftningen har gjort det svårt för backsvalorna. En grustäckt som avslutas, skall ”återställas” genom att plana ut kanterna. Inte underligt att backsvalorna minskar i population. Ett tack till våra beslutsfattare som är väl kunniga i hur naturen fungerar. (Lite ironi skadar inte.) Under promenaden noterades att en passerande duvhök hade en intensiv uppvaktning.

Vi drog nu iväg till Flottläggningsplatsen vid Kolsundet, där vi började med kvällsfikat i solskenet. Ute på ett sjömärke satt en silltrut och gottade sig. Skäggdopping, storskarv, kanadagäss och ett 75-tal fisktärnor noterades. Flera fiskgjusar kunde vi följa i sin jakt på föda åt sina hungriga ungar. Som avslutning kunde vi notera två drillsnäppor på en sten vid Fläsket. Trots torrt väder en längre tid gav denna kväll 36 arter.

Text Leif Ekblom