Fågeltornskampen 2018 – medelbra resultat

Stacks Image 357
Tornkampen vid Valnaren. Foto Nils Eriksson.
Lördag den 5 maj kl 05.00, helt vindstilla och klart och termometern visade några välbehövliga plusgrader då SOK-laget med de mycket förväntansfulla skådarna äntrade fågeltornet vid Valnaren. Dags för tävling!
Nu gällde det att sortera ut alla de olika fågelläten som hördes i arla morgonstunden. Det spanades i vattenspeglar, bland vass, tuvor, buskar, träd och i luften efter fåglar. Öronen spetsades för att urskilja varje litet pip...

Under den första intensiva kvarten prickades 24 arter av på klubbens nya whiteboardlista under tiden som solen gick upp bakom Byringeåsen.
I en grantopp nära tornet satt en väldigt ivrigt sjungande gärdsmyg och försökte överrösta det mesta i närheten, t ex järnsparvens vackra strof. Grågässens revirstrider var i och för sig rätt underhållande om än ganska högljudda.

Efter kl. 06.30 hade laget fått ihop ca 40 arter och det blev lite glesare mellan obsarna så vi hann även njuta av den fantastiskt vackra morgonen och naturljuden runt omkring.

Rovfåglarna var få men några ormvråkar, en havsörn, en fiskgjuse en sparvhök och 3 lärkfalkar fick vi dock se. En tutande rördrom hördes på långt håll och vattenrallen grymtade emellanåt. Skratt- och fiskmåsar patrullerade över området där vi såg det ruvande tranparet försiktigt vända på de 2 äggen vid vaktombytet.
Stacks Image 372

Foto Gunilla Oleniusson.

Dagens färgklickar var 3 gulärlor som tog en kort paus bland tuvorna samt en hane mindre korsnäbb som sågs i en trädtopp långt bort. De lite mer oansenliga honorna kunde vi tyvärr inte se på det långa avståndet.

Totalt blev det 54 arter sedda eller hörda, en något lägre siffra än förra året. Flera av de vanligtvis årliga Valnaren-arterna saknades, hoppas det bara var en tillfällighet...

I SOK-laget ingick Yngve M, Leif E, Gunilla O, Markku K, Inger och Bo K, Susanne LL, vår nya suppleant Viveka E och lite senare anslöt även vår nyvalde ordförande Bengt L.

Under förmiddagen kom många besökare till arrangemanget som även omfattade Fågelskådningens Dag. Det var både SOK-medlemmar och -hoppas vi - blivande medlemmar och vi kunde bjuda på sponsrad läsk, kakor och gifflar! Tack ICA-Bengtsson!

Ett stort tack till alla medverkande och dagens besökare vid Valnaren!
hälsar styrelsen genom Gunilla Oleniusson

SOK har deltagit i 8 år från 2011 med följande resultat:

2011: 54 arter
2012: 60
2013: 45
2014: 66
2015: 58
2016: 59
2017: 64
2018: 54