Stacks Image 96
"Dagediga" vid Parnassen i Hjälstaviken. Fr v Nils Eriksson, Bengt Larsson, Gunhild Wallén, Inger Pettersson och Susanne Lindkvist Larsson

Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

En regnig dag med "daglediga"

Regnet strilar ganska kraftigt på morgonen den 4 september. Genommulet och ingen lovande prognos om någon lättnad i regnet. Vi är trots det 8 SOK-are som träffas vid Ugglans träd i Nabbviken. Efter en kort diskussion bestäms att vi åker till Hjälstaviken.

Regnet fortsätter med olika intensitet. Det blåser även kallt. Men inget hindrar en SOK-are. Nu märks det att det börjar bli höst. Den första tranflocken sågs på fälten vid Skolsta (cirka 40 st). Den andra på omkring 500 tranor gick på fälten norr om parkeringen vid Hårby. Det var nu lite kallt. Ett par handskar hade inte suttit i vägen.

Längs promenaden till tornet brukar vägen kantas av många arter av småtättingar. Denna morgon kunde vi bara notera ängspiplärka och sädesärla.
Även Hjälstaviken har lågt vattenstånd denna sommar, vilket dock ger bra vadar- och gässbankar. Vitkindad gås var väl representerad – nog var det minst 1 000. Några sädgäss var bland grågässen.et var få vadare. Vi hittade kärrsnäppa, större strandpipare, glutt- och svartsnäppa. Ett stort antal gråhägrar stod som förstenade och väntade på frukosten.

Vi avslutade med att åka till Parnassen och en promenad på den långa WWF-spången ut till ett gömsle. Sked- och snatterand, enkelbeckasin, kricka, gråhäger, ladusvala, korp, gråtrut och fiskgjuse blev resultatet. Andra intaget av den medhavda matsäcken gjordes här i lä och regnfritt. Trots det till synes dåliga vädret var humöret på topp och vi återvände hem nöjda för dagen. För någon blev detta första besöket vid Hjälstaviken.

Text och foto Leif Ekblom