Stacks Image 96
"Backsvalor" i Asköviken fr v Susanne LL, Gunhild W, Maria L, Inger K, Barbro S, Vera K och längst fram Barbro H.

Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

"Backsvalor" till Asköviken

Den 3 september tänkte vi i Backsvalorna hälsa på andra kvinnliga skådare inom nätverket Rapphönorna. Nu blev det inte så, men vi åkte i alla fall till Asköviken som ligger utanför Västerås. Området ligger i närhet av Tidöslott som är känt för sina ädellövskogar och stora kultur- och naturmiljövärden.

Vi parkerade i närheten av Lövstagömslet och därifrån var det lättgånget fram till gömslet. Tyvärr var det ont om fågel, endast några tranor som trumpetande välkomnade åt oss. Vi vände om och tog riktning mot fågeltornet som ligger ca 2,5 km därifrån på andra sidan viken. Under den promenaden letade vi efter blåhake som hade observerats under morgonen. Några hade förmånen att få se ”fjällens näktergal” och andra fick nöja sig med lite kvitter.

Över oss drog stora skaror med grågäss och tofsvipor som sedan landade borta på vattenspegeln vid tornet. Ängspiplärka, sädesärla och sävsparv pockade på uppmärksamhet från åker och vass. En fiskgjuse seglade tyst förbi så vi nästan missade den. Eftersom en del hade fått smak på svampplockning, var vi lite splittrade i vår uppmärksamhet.
Det var heller inte några mängder med fåglar men ändock en väldigt fin promenad fram till det stora fågeltornet. På stigen genom skogen fick vi bland annat höra större hackspett, nötväcka och rödhake.

I det höga tornet var det dags att ta fram medhavd matsäck och njuta av utsikten. En gråhäger stod ensam bland tusentals grågäss och en havsörn iakttog allt från en sten vid vasskanten. Det var också mycket snatteränder som mest stod med stjärten i vädret och åt. En ensam sothöna, en familj knölsvan, några bläsänder och skedänder samt 15 brushanar kunde vi också identifiera. Klockan gick fort och snart var det dags att dra sig tillbaka mot bilarna. Vi var alla överens om att vi vill komma tillbaka någon vårdag och få uppleva all sång från lunden och alla vadare som kan ses på kort avstånd från Lövstagömslet.

De sju backsvalorna delade upp sig i bilarna och på vägen hem passerade den ena bilen Rördrommens svamputställning. Vi tittade på alla svampar och sen smakade vi på Ingrid Karlssons goda svampsoppa. Men det är en annan historia…

Text och foto Barbro Hellström