Stacks Image 96
Ute i hagen finns en fin bergshäll, som gjort för en fikapaus med stekt äggmacka.

Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Dagledigas premiärutflykt gav mersmak

I många andra föreningar har man organiserat utflykter på en vardag för ”daglediga”, i huvudsak kommer pensionärer. Allt från varje vecka till en gång per månad och det brukar vara en god uppslutning. Nu tyckte vi i styrelsen att det var dags för oss i SOK att prova på detta. Sagt och gjort! Premiär skedde måndagen 7 augusti kl 0900. Den ena efter den andra kom till samlingen vid Ugglans träd. Till slut var vi 17 st! I och för sig hjälpte nog det fina vädret till att få folk ur sänghalmen.

Vi började med att åka ut till Stämåns utlopp i Mörtsjön, Länna bruk. Stämån kommer från Eklången och Träskaten i Ärla resp Barva socknar. Men vattnet kommer från början från Rönneln och Valnaren. Vattenståndet är i år exceptionellt lågt. Hela utloppet är stora lerbankar. En bra miljö för vadare med andra ord. Vad kunde vi då njuta av? Kärrsnäppa, drillsnäppa, skogssnäppa, grönbena, större strandpipare, enkelbeckasin, ett 25-tal tofsvipor och gråhäger.

Ute i hagen finns en fin bergshäll, som gjort för en fikapaus med stekt äggmacka. Gulsparvar, bofink, sädesärlor, ladusvalor och ringduvor förgyllde tillvaron.

Nästa anhalt blev Länna bruk och gamla skolan. Mycket lägligt kom Lasse Larsson förbi och visade oss ett bo med fiskgjuse. Det hade vi nog inte hittat utan hans hjälp.
Stacks Image 72
Kjell Eriksson, Ingrid Karlsson, Yvonne Gustavsson, Allan Liljegren blickar ut över Stämåns mader.
Vi for nu vidare ner till Valnaren. Det första vi fick se var en lärkfalk, som satt i en torraka uppe på berget. Den gjorde sedan några uppvisningsvarv för oss över Valnarens vassrike. En fiskande fiskgjuse underhöll också. Under vandringen mot Liljedal hördes en gröngöling och en koltrasthane försvann snabbt in i buskagen.

Vid tornet kom grönbena och skogssnäppa och landade nära, vilket gav möjlighet att se på karaktärer och skillnaden mellan arterna. En rörsångare sökte föda inför den långa höstflytten. Som avslutning kunde vi lägga en ormvråk till dagens skörd. Det allmänna omdömet var gott och att vi ska fortsätta med slika utflykter.

Text och foto Leif Ekblom