Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Överraskande Strängnäsfynd – Ljus kärrhök blev ängshök

Norra övningsfältet på f.d. regementet är en utmärkt skådarlokal nästan under hela året. En första anhalt blir alltid Pipartorp. Här är biotopen som klippt och skuren för törnsångare, törnskata, göktyta, rovfåglar m fl. Den här dagen den 22 maj klockan 1045 var inget undantag. Törnsångare, törnskata, buskskvätta, orm- och bivråk lade jag och Keith-Ove Nordebrink till dagsskörden.

Högt upp kom så ett par kärrhökar glidande mot Vansöåsen. En var mycket ljus, svarta vingspetsar. Aha, blåhökar! Kul! Men efter 5 minuter kom det en ljus kärrhök flygande lågt på kärrköksmaner längs södra skogskanten på Storängen. Cirka 5 meters höjd. Flaxande några vingslag och därefter glidande med V-ställda vingar, parerar enkelt vinden, då och då visande översidan. En klar vit övergump och svarta vingspetsar tydde på en blå kärrhök. Men så fick vi se de svarta längsgående ränderna på vingarna.
Ängshök. Foto Leif Nyström
Det var ju för tusan en ängshök! Solklart! Kan ej förväxlas med någon annan kärrhök. Det har häckat ett par på fälten i närheten av Fjärdhundra norr om Enköping. Var de på väg dit även i år? Nytt Strängnäskryss kunde håvas in.

Leif Ekblom