Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Utflykt till Hjälstavikens naturreservat 9 oktober

Stacks Image 44
Den 9 oktober begav vi oss iväg på utflykt till Hjälstavikens Parnass, WWF-spången och Fågeltornet. Vissa startade resan vid Ugglas träd i Nabbviken tillsammans med Yngve och andra anslöt direkt till Hjälstavikens Parnass där jag hälsade alla välkomna. Sammanlagt tio SOK:are och tre hundar.

Vi började med att gå genom Parnassen mot WWF-spången där vi nästan direkt kunde skåda och höra skäggmesens ”plingande” läten.

En fjällvråk och några gäss flög förbi. En nötskrika och gärdsmyg varnade i området kring spången.

Vi fikade och till fikat fick vi äntligen chansen att njuta lite mer av en skäggmes som placerat sig på spången till många skådare förtjusning.
Vi nöjde oss med det och gick tillbaka till bilarna för att åka till fågeltornets parkering och fortsätta skåningen där.


Stacks Image 46
Väl vid parkeringen till fågeltornet kunde vi njuta av många tättingars kvitter i de höga träden vid hagarna. Där fanns steglits, grönfink, hämpling, sävsparv, pilfink och vinterhämpling. På väg mot fågeltornet fick vi se vitkindade gäss, havsörn, ormvråk och fjällvråk. Pass på! En brun kärrhök kunde även skådas, en 1K fågel som ännu inte flyttat. Kul!

Vid fågeltornet kunde en del arter skådas; kustpipare, svartsnäppa, tofsvipor, vitfåglar, sädgäss, grågäss, pilgrimsfalk, kärrsnäppor, brushanar, gråhäger, sångsvan, stare, enkelbeckasiner och änder.

Innan det bar iväg hemåt igen samlades vi för genomgång av sedda arter. Vi hade tillsammans fått ihop 37 arter.

Ett bra team-work!

Text: Maria Barkell