Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Backsvalor på vårutflykt!

Stacks Image 12
Backsvalorna
Nio medlemmar i Backsvalorna samlades vid 9-tiden den 10 april vid Stora Parnassens parkering intill Hjälstaviken. Vår guide Inger berättade om Hjälstaviken och gav oss alla broschyr med mer information om området. Sedan bar det iväg upp till Parnassen för att lyssna efter fågelsång. Bofinkar sjöng överallt. På marken fanns blåsippor, gulsippor och vitsippor. Vi fortsatte ner mot kohagen och några sädesärlor väckte vårat intresse. Vi gick den långa WWF-spången mot gömslet i förhoppningen om att se eller höra. Flera sävsparvar visade sig. I vassen vid spången låg grågäss och ruvade. Ovan spången ”fiskade” en fiskgjuse (den första i år för många av oss). Brun kärrhök, hona och hane, sågs också födosöka. Gömslet gav oss, förutom de vanliga fåglarna så som gäss och dykänder, även salskrake i par. Vi gick sedan till Kvarnbergets fina matning och där mumsade förutom matningens vanligaste fågelarter en ekorre på nötter i matningen.
En fika/lunch intogs vid parnassens picknickbord vid parkeringen. Solen lyste och det var skönt att sitta lite i lä och prata om ditten och datten. Efter lite i magen bar det iväg till Hjälstaviken/Hårby och kokullen. Vid kokullen kunde stjärtänder, bläsänder, krickor, grågäss, bläsgäss, vitkindade gäss, skedand och spetsbergsgäss skådas i viken. Några av oss hörde även en förbiflygande rödbena.

På hemvägen, efter en heldag i Hjälstaviken gjordes ett stopp vid ån i Enköping. Där lyckades vi få se en mandarinand hane, kungsfågel och två rörhönor i par. 51 arter prickades in på Artportalens checklista och många av deltagarna noterades som medobservatörer.


Text och bild Maria Barkell