Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Backsvalornas höstutflykt 2021-09-25 till Lövstaspången och Asköviken


Ett litet gäng Backsvalor möttes vid Ugglans träd för vidare färd mot Västerås och Asköviken-Tidö Naturreservat. Första stoppet i naturreservatet blev Lövstaspången. 
Vi hade beställt soligt och varmt väder vilket det blev. Väl ute vid spången på väg ut mot det lilla gömslet stannade vi till. En mindre fågel flög förbi... ingen kunde arta den, ibland blir det så! Vi hörde sånglärkor, ängspiplärkor, sävsparv och en gråhäger gjorde sig tillkänna då den flög upp ur vassen. Nio ormvråkar skruvade sig upp mot himlen. En havsörn flög förbi. 

Det är rätt ont om fåglar konstaterade vi efter en härlig frukost i solen. Vi tog därefter bilarna och åkte vidare till parkeringen vid Askö för att därifrån gå ca 2,5km ut till tornet. Väl ute i tornet kunde vi se och höra att här var det mer livat. Mycket gäss, främst grågäss, två sädgäss och några bläsgäss. Bläsgässen var ungfåglar så det var inte helt lätta att få syn på dom bland den stora mängden grågäss. Mycket starar och tofsvipor gjorde gässen sällskap.

En adult havsörn seglade över viken i hopp om att få tag på en munsbit.

Några av oss såg även brun kärrhök, kanske den sista att skåda för i år? Annars var där även snatterand, skedand, bläsand, skäggdopping, gräsand och sothöna. I luften fiskmås och skrattmås. En spillkråka och en gröngöling skrek till i skogen bakom tornet. Ringduvor flög över viken. På promenadvägen mellan tornet och parkeringen sågs även sädesärla, nötskrika, kråkor, kajor, tranor och gråsparvar. 

Det var en härlig dag i solen. 

Vi såg totalt 36 arter vilket är ok för en dag i slutet på september. Hit kommer vi gärna tillbaka i vår.

Tack så mycket Elisabeth för en bra guidning och vilja att lära ut fågelarter, flyttning och artbestämning. 
Tack också till Maria som såg till att registrera alla våra observationer i Artportalen (via checklistan)!
Stacks Image 74
Medverkande: Ewa Lundgren, Barbro Strååt, Viveka Eriksson, Elisabeth Byskata Evjen, Inger Karlsson och Maria Barkell


Text: Maria Barkell och
Elisabeth Byskata-Evjen