Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Backsvalorna genom åren!

Uppdaterad 11 december
Här kommer information om Backsvalorna åren 2013-2020 att ligga. Sidan är under uppbyggnad!

Trevlig läsning!

Backsvalorna i media!

Backsvalorna i SOK bloggen Obsarna 2013-2015!

Premiär för Backsvalorna 19 maj 2013

Stacks Image 66
Susanne, Ragnhild, Barbro, Birgitta, Gunilla och Inger
Sex av våra 57 kvinnliga medlemmar träffades för att leta reda på backsvalor i kommunen. Först gick resan till Hässelby grustag. Det har varit en säker lokal i många år för arten men tyvärr har verksamheten i grustaget haft negativ påverkan; vi såg rester av bona i sanden men inga backsvalor.

Vi fortsatte till Jättne viltvatten. Där fick vi bl a se en sävsångare spelflyga, en törnskata på rishögen, lärkfalkar som söker föda och ett par svarthakedopping på rede. Dessutom sjöng näktergalen helt perfekt. Ett oväntat möte höll det på att bli med en fokuserad grävling.
Stacks Image 62
Inger och Gunilla studerar fågelboken
Stacks Image 58
Oväntat möte med en grävling som vänder om
Nästa stopp blev Åsa gravfält. Där hade de flesta backsipporna slagit ut men det var ändå värt att besöka. Dags att ta fram medhavd matsäck men först blev det bubbel, chips och choklad för att fira vår första träff.

Vi lyssnade intensivt efter trädlärkan men fick höra trädpiplärkan i stället. Stenskvätta, ormvråk och brun kärrhök visade upp sig fint under fikastunden.

Skam den som ger sig, "jakten" på backsvalorna går vidare med siktet inställt på Edeby våtmark. Där välkomnar massor av skrattmås oss tillsammans med grågås, fiskmås, fisktärna, mindre strandpipare, vigg och knipa. Till sist kommer också backsvalorna för att söka föda över våtmarken!

Det har varit en lyckad dag med perfekt väder för fågelskådning. Vi planerar att träffas i september nästa gång. Då hoppas vi att vi blir fler Backsvalor, håll utkik i höstens program. Hör gärna av er till Gunilla eller Barbro med önskemål var nästa träff skall gå. 

Text: Gunilla & Barbro