Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Pulshöjare på Gesta 25 augusti

Stacks Image 311
En liten pulshöjare på Gesta idag. Ser en mörk fågel som jag för ett ögonblick tar för en korp, innan jag tar upp kikaren. I kikaren ser jag att det är en brun kärrhök, men vad har den för vitt byte?

Nej, det är inget byte, den är vit på magen och dessutom är det vita fläckar på de undre täckarna. Och så har den en gulbrun fläck i nacken.

MEN VAD ÄR DETTA???

Börjar dokumentera med kameran och skickar in några bilder till Artbestämning med frågan om det är en märkligt färgad brun kärrhök.

Får ett jakande svar ganska snart med tillägget att det är en ungfågel.

Men så lätt släpper jag det inte. Ja, ja - helt klart en kärrhök, men tänker att det kanske finns andra slags kärrhökar runt om i världen som kan segla snett.

Börjar bildgoogla på Circus. Det var ingen bra idé, prova själva. Men hittar en östlig art (Circus melanoleucos) som om det var en ung hane i övergångsdräkt kanske skulle passa in.

Rätt skruvat.

Plötsligt har jag två jakande svar på Artbestämningen och jag börjar böja mig för expertisen.

Väl hemma framkallar jag bilderna och ser då på en bättre datorskärm att det verkligen är en ungfågel och att det inte kan röra sig om nån övergångsdräkt. Tydligt ljusa bräm på de större övre täckarna.

Jag ger mig.
Men det är ju vacker

Text & Foto:
Petter Kappe

Stacks Image 324
Stacks Image 322
Stacks Image 320
Stacks Image 318