Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Tornseglaren 12 augusti

Min granne är en gammal dam som aldrig använt sin balkong under de åren jag bott här, det växer till och med mossa på balkongmattan. Men lugnet vid balkongen har gjort att ett tornseglarpar varje år återkommer till hennes balkong och häckar i taket.

Här om dagen hörde jag ett flaxande ljud från grannens balkong, och när jag kikade runt skiljeväggen så låg där en tornseglare på balkonggolvet som febrilt flaxade med vingarna utan att kunna lyfa. Den krälade bakom några gamla blomkrukor och sedan såg jag den inte på hela dagen, så jag tog för givet att den hade tagit sig ut (det är en springa mellan räcket och golvet som den hade kunnat ta sig ut igenom på egen hand).

Senare på kvällen hör jag ett flaxande igen, så jag kikar försiktigt över till grannens balkong igen och ser då en tornseglare (mest troligt samma som förut) som försiktigt klättrar upp på en bit putsnät som står lutat mot balkongräcket (nätet har använts förut som "kattnät" och står nu bara lutat mot räcket) för att sedan ta sig till toppen och ge sig av, jag hann knäppa en dålig bild precis innan den gav sig av som jag bifogar nedan :)

Ett lyckligt slut alltså, och en intressant naturupplevelse att se tornseglaren klättra upp till räcket med sina små ben och vackra vingar för att sedan ge sig av som om ingenting har hänt!

Text & Foto:
Daniel Sörensen

Stacks Image 311