Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Den magiska bivråken!

Det är något speciellt med bivråken. Långflyttande gäst från Afrika, väldigt diskret med sina häckningar, och en mäktig syn när man väl får se den, oftast antingen kretsande, eller på sträck i grupp.

Lördagen den 30 juli satt jag och löste korsord i soffan på altanen, när min dotter plötsligt sa att det var en rovfågel över trädtopparna. Just nu är det oftast fiskgjuse, men denna såg bra ut för bivråk, så snabbt in och hämta kikaren, och när jag kom ut såg jag att det var inte bara en utan TVÅ bivråkar!

Rusa in igen och hämta kameran, schabbla med inställningarna från senaste fjärilsrundan, och en ta så många bilder det bara gick!

Oj vilken underbar obs!

Det visade sig inte vara ett par, vilket jag först trodde, utan två adulta hanar som flög tillsammans. Honorna har mer streckade vingundersidor och stjärtfjädrar, och lite solkigare svart på handpennespetsarna.

Enligt expert från Facebook-gruppen ”Arbestämning av Fåglar”, så är det förmodligen så att de stött på varandra under födosök utanför sina respektive revir.

Bivråkarna kan födosöka upp till 5 km från boet, och utanför reviren tolererar de andra hanar, och kan tydligen också samflyga när termiken är gynnsam.

Här några bilder av detta guldkorn i årets observationsbok. Lite kul att det är två helt olika färgmorfer också. Nästan lika variabla som ormvråkarna!

Text & Foto:
Fredrik Hellner

Stacks Image 311
Stacks Image 181
Stacks Image 262
Stacks Image 277
Stacks Image 287