Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Utflykt till Barkaröslätten & Norsa 15/4

Solen sken och det var vindstilla denna Söndag morgon i Kungsör. Vid Järnvägsstationen stod vi (Jag, Daniel & Mikke) och väntade på SOK-gänget. En bil dök upp. Resten mötte vi senare upp vid Kungs Barkarö K:A.

Ett glatt gäng på 9st (och hund) körde mot Barkaröslätten, ett av Sveriges bästa tillhåll för häckande Ortolansparv. Vi gick i en kohage och där kunde vi se tornseglare och höra ärtsångare, svarthätta och där…. en ortolansparv. De har ett rätt karakteristiskt läte, som gulsparven men gulsparven den räknar till sju 12334567777 och ortolanen räknar så här: 1234 567 (där 567 är på nedåtgående). Det är ju såklart inte riktigt hela sanningen så bästa är att spela upp sången i en app eller på P2 för att ta reda på och lära sig lätet innan man ska lyssna efter den.

Det blev i vilket fall en njutbar dag i hagen för SOKarna och vi satt på stenar och intog fika/frukost.

Efter att det börja blåsa mer och mer och det var svårt att höra ortolansparven styrde vi kosan mot Norsa vindskydd. I Norsa kunde vi skåda bland annat årta (hona, vissa fick även se hanen), fiskgjuse, grönbena, skedand, vigg, knipa mm. Norsa är ett bra tillhåll för skrattmås som häckar. Årets första lärkfalk visade även upp sig och en brun kärrhök hane skrämde upp skrattmåskolonin med jämna mellanrum.

Vi tog den sista medhavda fika/lunch och njöt i solen i lä vid vindskyddet (för nu hade det börja blåsa rätt ordentligt).

Det går fort när man har roligt, rätt som det var, var det dags för SOKarna att dra sig hemåt.

Tack för en underbar dag!

Maria Barkell

Stacks Image 181

Ortolansparv, Barkaröslätten
Foto: Beje Aronsson