Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Ugglelyssning med HOF 2022-03-05

Vid MacDonalds parkering i Strängnäs möttes ett gäng förväntansfulla SOK-are en stilla eftermiddag den 5 mars. I gemensam bilkaravan bar det iväg till Köping där Daniel och Mikke från Hedströmsdalens Ornitologiska Förening (HOF) mötte upp oss.

Det var nästintill vindstilla.

Vid första stoppet var det fortfarande ljust. I förhoppningen av att få syn på eller åtminstone höra en sparvuggla så hörde vi, trots att lockläte visslades, inget mer än sångsvanar på långt håll.

Vid nästa stopp hördes en berguv på avstånd. Intensivt hoande och med en sådan ljudnivå så att alla i gruppen kunde höra den. Färden gick vidare på slingrande vägar med omväxlande öppna fält, skog och hyggen. Vi stannade vid en gård och Daniel började vissla på kattuggla. Då hördes Kattuggla hane hoa, kattuggla hona tigga och en kattuggla gjorde en xylofondrill. Det var mäktigt då det var ett nytt kattuglleläte för många av oss.

Vi såg över skogen ett konstigt sken som tonade upp sig och där var det, norrskenet!! Vilken magnifik tavla som ömsom var i vit, ömsom grön och lite mot det rosa hållet. Det var som om någon målade himlen medan vi stod och såg på.

Magiskt!

Kvällen avslutades med en hoande pärluggla, vilket gav triss i ugglor.


Text: Maria BarkellStacks Image 150

Bild: Daniel Brehmer