Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Första utflykten för Backsvalorna 22-03-13

Tolv Backsvalor möttes vid Ugglans träd i Nabbviken, Strängnäs för vidare färd mot dagens mål som var Fågelsången i Mariefred!

Vädret var soligt, temperaturen behaglig  och det var nästan vindstilla.

Rödhaken sjöng vid vårt första stopp som var Reningsverksdiket och även gärdsmygens sång hördes då och då! En hane sävsparv visade upp sig en kort stund! Ett par sothönor hade anlänt till dammarna och där fanns även grågäss bland gräsänderna! Ett tiotal knipor sågs och några av hanarna bråkade om honorna.

Vår i luften!

Ute i Ulfhällsviken var det delvis öppet vatten och där sågs en hane Salskrake simma i en flock med Storskrakar! En havsörn flög över viken. En mäktig syn! Till vår stora glädje dök även pilgrimsfalken upp! Den flög över våra huvuden i riktning mot silon där den observerats vid ett flertal tillfällen!

På väg mot nästa stopp som var Gorsingeholm passerade vi silon! Och mycket riktigt där satt nu pilgrimsfalken och spanade!
Ute på Gorsingeholmsfälten var det gott om gäss. Mestadels grågäss och några kanadagäss! Men även 8 bläsgäss betade bland grågässen! Sånglärkorna sjöng ute på fälten och vi kunde se enstaka födosökande starar samt en och annan tofsvipa också!

Vid Fågelsången i Mariefred kunde vi äntligen avnjuta vår medhavda matsäck! Större hackspett trummade, gröngölingen ropade till och gärdsmygen sjöng sporadiskt! Och trädkryparen som födosökte på träden intill oss undersökte också springorna och lösa flak i barken! Dags att hitta någonstans att boa!

En härlig dag i trevligt sällskap och med många fina fågelupplevelser!

Text & Bilder:
Elisabeth Byskata-Evjen

Stacks Image 107

Pilgrimsfalk:
Gunnar Holhut

Stacks Image 119
Stacks Image 50