Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Nyårsdagsskådning 2022-01-01

Stacks Image 109
Kattuggla vid Reningsverket.
Foto: Beje Aronsson
Första januari dök upp även i år och det innebar samling kl 0930 vid Ugglans träd.

Vi var åtta tappra SOK:are som hade trasslat oss ur sänghalmen och hängt handjagaren runt halsen samt en rygga med fika.

Vår första obs blev en förbiflygande kråka innan vi ställde kosan till Bågskyttebanan. Det är lite stiltje på fågelfronten. Få individer och färre arter än vad vi är vana vid. Vad kunde vi pricka av? Jo, talgoxe och blåmes naturligtvis, som dominerar vid matningen. Ett par bergfinkar, entita, nötväcka, koltrast, ett 25-tal grönsiskor, svartmes, fasan, kaja och större hackspett.

Nästa anhalt blev Södra kyrkogårdens expedition och deras matning. Tillskott till den nya årslistan blev skata, stenknäck, grönfink och pilfink.

Vi åkte sedan till Scoutgården där det tidigare år vistats turkduvor, men det var ingen hemma. Däremot ca 50 tamduvor.

Vi fortsatte mot Reningsverket. På vägen dit prickade vi av ca 25 sidensvansar och 15-tal björktrastar på Bondegatan vid Vasaskolan. Nere vid Reningsverksdammarna fanns bara ca 100 gräsänder – ingen vigg eller knipa. En liten köttbulle for omkring i vassen – gärdsmygen.

I Husvagnsdiket stod en gråhäger och väntade på påfyllning i magen. Vid Reningsverket satt åter en kattuggla i sitt träd. Det är flera år sedan den satt där. En forsärla flög över anläggningen på ett typiskt ärlevis. Några domherrar passerade och en rödhake födosökte i kanten av Ulfhällsparken.

Vid silon – ingen pille, men ett antal gulsparvar och på en stolpe vid ladugården satt en ormvråk på span. Ingen fjällvråk
på fälten.

Avslutningsvis inmundigade vi vår medhavda fika vid Gorsingelund där vi fick det sista krysset – en korp.
Summa summarum av årets inledande sammankomst blev 29 arter.

Vi kunde också njuta av ett bra väder med ett par
grader kallt.

/Leif Ekblom