Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

SOK:s Artrally lördagen 19 februari 2022

I går 19/2 2022 avgjordes SOK:s Artrally 2022. Tre EKO-lag och två personbilslag startade på valfri plats i Strängnäs komun kl 08:00. På natten till tävlingsdagen hade ett snöoväder dragit in över kommunen, till deltagarnas förtret. Men det finns inget dåligt väder för en fågelskådare och kl 12:00 sprack molntäcket upp och det blev en solig skådardag.

15:00 var det dags att avsluta tävlingen och därefter skickades resultatet in till administratören för sammanställning.

Det blev jämnt!
Bra jobbat alla!

Vinnarna i EKO-gruppen blev:
Team Gesta, se resultatet här.

Vinnarna i Personbilslaget blev:
Team Pandions, se resultatet här.

Reglerna har varit dessa!

Prisutdelning kommer ske inom kort!
Stacks Image 46
Senast SOK:s Artrally gick av stapeln var 2020.

Läs mer om hur tävlingen gick då, här.

Team Gesta

En liten rapport från lördagens Artrally, där Team Gesta (jag och Petter) startade kl 08:00 från mitt köksfönster.

Vid ca 09:30 bestämde vi oss för att gå en runda på våra hemmamarker. Petter gick ut genom dörren och det första han får se är en duvhök som flög förbi på nära håll, men när jag kom ut var den förstås borta. Inget kryss där alltså!

Efter att pulsat runt i snön i ca 2 och en halv timma började vi bli hungriga, så lite mat satt fint. Efter lunch så gick Petter ut före mig och där sitter en större hackspett, som vi saknade. Så åter igen höll vi på missa en art, jag han dock ut för att hinna se hacke sitta i vår lönn.

På vägen ner till samhället hittade vi några arter och väl framme vid vattnet mellan bron och Östabadet hittade vi bland annat ett stort antal vigg.

Sen började den "långa" vandringen hemåt.

Klockan blev tre när vi just hade passerat macken och därmed var dagens tävling slut.

Efter sju timmar och över en mils traskande kunde vi räkna ihop 34 arter som visade sig räckta till seger i EKO-klassen.
Stacks Image 109
Stacks Image 122
Stacks Image 116

Text och Bilder:
Kjell Ericsson

Eko-Strix

Vi var tre i gruppen men en fick förhinder – ”så var vi bara två” – två noviser som traskade iväg vid 9-tiden.

Vi tog de ”säkra korten” först; fågelmatningarna vid Nya södra kyrkogården, Bågskyttebanan och Gorsingelund. Vi prickade av de vanliga arterna och hade 15 arter på två timmar.

Därefter gick vi i det soliga, fina, vita vintervädret till Reningsverksdiket. Tog först en sväng förbi vår ”kompis” i trädet – men där var ingen hemma. Så – lutade mot en sten i solskenet och till doften av avlopp – njöt vi av vårt kaffe med macka. Belöningen blev Kungsfiskare, Grågås, Gärdsmyg och Häger – så vi var nöjda.

Vi fortsatte mot Nabbviken och såg en stor mörk klump på isen mot det öppna vattnet – och då lyfter Havsörnen och flyger en sväng mot oss och visar upp sig. Det tackade vi för. Vi fortsatte utefter stranden och fick ihop några arter till – men sen helt plötsligt fick vi ont om tid – så vi fick snabba oss på och kryssa genom gatorna upp mot Scoutstugan för att ta några ”säkra kort” till – Gråsparv och Turkduva.

På Järpstigen spanade vi på Grönsiskorna för kanske det kunde finnas någon Gråsiska bland dem – men tji och klockan slog 15:00.

Tiden var ute – 30 arter – och vi gick hemmåt. Tre minuter över 3 skriker en Korp hånfullt åt oss – och vi landar hemma med
ca 17 km och 21.000 steg plus skoskav resp. tåont.

Men – vad vi har haft roligt och trevligt – trötta och nöjda.

Text: Eko-Strix

Stacks Image 128

Turkduva från 2020
Foto: Maria Barkell

Team Pandions

Tre skådare samlades vid Norra Edeby för Artrally med start 08:00. Här fanns hela 16 arter att få in denna snöbeklädda februaridag. Roligast var en trummande mindre hackspett och en sjungande dubbeltrast. En ekorre ville vara med på fågelbordet och jagades bort ideligen i förhoppningen att fåglar skulle våga sig ner från omkringliggande trädkronor. Vi hade fullt sjå. En av oss hörde här gråsiska förbiflygande men vi andra inte kunde sätta den säkert så den gick vi bet på.

Efter Norra Edeby tog vi en sväng till ett is beklätt Saralund vid Svedäng, i förhoppningen att kunna vissla in en sparvuggla som en månad tidigare hade varit vid platsen, men tji fick vi. Här fick vi i stället förbiflygande gråsiska (som vi nu kunde kryssa), korp och ormvråk.

Vid Igelshäll kunde vi se långt över vattnet med våra tubkikare och få in både gråtrut och havsörn. En dubbeltrast flög förbi, lika så två kajor. I granskogen kunde kungsfågel och stjärtmes kryssas. En av oss såg även trädkrypare men den gömde sig för oss andra.

Till Lagnö vi for för att vissla på sparvuggla på nytt utan resultat (vi fick ge upp den). Dock fanns här björktrast, gråsparv och fjällvråk förutom de arter som vi redan hade kryssat.

Det bar sedan i väg till Strängnäs vid Abborrberget satt en tamduva på ett villatak och gräsand samt storskrake simmade kring Ångbåtsbron. Vid Nabbviken stannade vi och kunde här kryssa steglits, grönfink och havstrut.

Scoutvägen gav efter lite tur 3 turkduvor i en tall och vid Bågskyttebanan fick vi tre nya arter, nämligen pilfink, bofink och bergfink.

Vid Reningsverket träffade vi Eko-Strix. De hade gått långt i sin kryssning av Eko-arter i artrallyt. Vi kunde gemensamt se en gråhäger och grågås flyga förbi ovan våra huvuden.
En av oss i Team Pandions fick i ögonvrån se kungsfiskar’n men inte de andra. En rödhake och knipa fick vi se med några sekunders marginal innan vi bar oss vidare till Lötfälten, via Silon. Vid Lötfälten kunde vi med våra tubkikare skåda fasan och ringduva på mycket långt avstånd.

Till Gesta gård kom vi först 14:20 och trodde först vi skulle bli lottlösa men vips som det var fick vi se ett gäng sidensvansar och 14:58 en stenknäck i en björktopp. 15:00 ringde klockan och Artrallyt var över.

45 arter räckte till seger i SOK:s Artrally 2022

Det här var kul!

/Maria B, Ann-Marie T och Daniel B

Stacks Image 145
Stacks Image 165

Vinterbild och talgoxe
Foto: Ann-Marie Thorstenson

Birds for fun

Ett litet sammandrag från Artrally-laget ”Birds for fun”
Vi startade dagen kl 9 vid Susannes fågelmatning. Efter en natt med snöfall och lite kyla, var fåglarna inte nödbedda utan många arter samlades i ganska stora antal för att inta sin frukost. Just denna dag var också hela Sanda ”invaderad” av en inte oansenlig mängd domherrar. Fantastiskt att se och höra så många. Vi
uppskattade dem till ett 50-tal som flög runt i flockar, samt försåg sig på fågelmatningen. Vi kunde stå en bit ifrån och njuta av och kryssa många andra arter, som tex bergfink, grönsiska, gråsparv, gulsparv, talgoxe, blåmes och grönfink, för att nämna några. I ett träd kurade en björktrast och det trogna kajparet satt så där nära varandra som de brukar, i ett träd en bit bort. Vi fick en härlig start på en dag full av fågelglädje!

Efter någon timme knallade vi ner mot båthamnen och kunde konstatera att det fanns ett långt stråk öppet vatten i Strängnäsfjärden, i närheten av Sanda holme. Ett 30-tal gräsänder höll till vid iskanten och två storskrakar födosökte.

Vi vandrade en bit in på en fin stig med mycket vegetation och ett vattendrag. Där hade vi turen att bl.a. se tre gråsiskor, en art svår att hitta denna vinter.

Förmiddagen gick fort. Vi fick många kryss och fina njutbara obsar. Vädret blev bara skönare och skönare. Vi kände dock att vi borde ta en lunchrast innan eftermiddagens långa promenad i delar av Sanda som bl.a. bjuder på mer skogsbiotop.

Ekopromenaden fortsatte i Sandas mer höglänta delar, bl a längs vår ”korunda”, välkänd sedan lappugglornas besök för tio år sedan. Lockande korsnäbb och tofsmes, en varnande rödhake och tre födosökande kungsfåglar med flera arter kunde noteras.

Tre korpar och en sparvhök flög förbi och när vi gått ”varvet
runt” och närmade oss sjön igen flög så äntligen Sandas stationära gröngöling ropande förbi.

Trötta men nöjda med dagens 31 EKO-arter i vackert vinterväder avslutade vi vårt artletande prick kl 15.

//Susanne och Gunilla

Stacks Image 171

.
Foto: Gunilla Oleniusson