Bättre en fågel i kikaren än ingen alls!

Fågeltornskampen & Fågelskådningens dag

Två lag från Strängnäs ställde upp i årets tävling som gick av stapeln 7 maj, 05:00-13:00. Vanlaren och Eksågstornet. Nedan kan ni läsa om resultatet i de två tornen och här hur det gick för resten av tävlande lag i Sverige, Finland och Danmark.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………...............................................................................................................................................

Valnaren

Arter, 58st

Ladusvala Hussvala Sädesärla Gärdsmyg Järnsparv Rödhake Buskskvätta Koltrast Björktrast Taltrast Sävsångare Ärtsångare Trädgårdssångare Svarthätta Lövsångare Kungsfågel Svartvit flugsnappare Entita Svartmes Blåmes Talgoxe Kråka Korp Stare Bofink Grönfink Steglits Grönsiska Mindre korsnäbb Gulsparv Sävsparv Rördrom Häger Sångsvan Grågås Kanadagås Kricka Gräsand Knipa Brun kärrhök Ormvråk Fiskgjuse Vattenrall Sothöna Trana Tofsvipa Enkelbeckasin Gluttsnäppa Skogssnäppa Grönbena Fiskmås Gråtrut Fisktärna Skogsduva Ringduva Gök Spillkråka Större hackspett

Mest udda arter
Rördrom, gök

Tornlandskampen tillbaka efter pandemin

Fredagskväll kl 2200. Stänger av TV:n efter att ha sett nystart av den brittiska kriminalaren ”Shetland”, som utspelar sig på de karga öarna i Shetlandsöarna. Kan varmt rekommenderas! Går till kojs för att sova några timmar. Väckarklockan ringer kl 0230 och det är dags att förbereda sig för dagens begivenhet – Fågeltornslandskampen mellan Sverige, Danmark och Finland! Bilen var redan packad. Frukost, medicin, matsäck, kikare och tub tas med. Avfärd kl 0400 mot Valnaren. Sätter upp några vägvisningsskyltar längs vägen och är på plats vid fågeltornet en kvart före tävlingsstart. Hänger upp en artlista på tornväggen vid trappan så vi kan bokföra våra obsar.

Strax före fem kommer de andra, som tillsammans med mig ska vara på alerten fram till kl 13:00 Gunilla, Inger, Bosse, Susanne samt Petter S. Lite senare ansluter även Bengt och Annika. Under dagen fick vi besök även av Björn T och Christina.

Det har inte kommit en droppe regn på säkert två månader, men just idag var det dags. Det småregnade mest hela dagen. Det var lite kyligt och fuktigt. ”Rätt va´ de´ regnar så kommer det en skur!” Men intet får en SOK:are att tappa geisten!

Kl 05:00 börjar vi att anteckna.

Direkt kunde vi på listan föra upp 15 arter, bl a spillkråka, vattenrall, svarthätta, häckande trana och sångsvan, gärdsmyg och sävsångare. Inom 15 minuter fick vi svartvit flugsnappare, brun kärrhök – ett par som hade umgängesritualer för sig, en tutande rördrom från öster (bortre Valnaren eller Rönneln). Små flockar med grönsiskor kom och skulle dyka upp med jämna mellanrum under dagen.

Vid halv sextiden kom några mindre korsnäbbar flygande över granplantaget bakom oss samt tre ”sträckande” fisktärnor. En stund senare hördes ”Horsgöken” med sitt karakteristiska spelläte – de vibrerande yttre stjärtpennorna som låter när fågeln dyker neråt genom lufthavet. Fågeln har tidigare även kallats ”Himlaget” – enkelbeckasinen. På marken har den ett annat läte – tack-tack-tack! Enkelbecken ackompanjerades av en sjungande taltrast – korta, upprepade strofer. Vid 6-tiden sågs och hördes en – årets första för flera av oss – buskskvätta i toppen på en torraka ute i våtmarken.

Närmast kunde vi notera bl a kungsfågel, ladusvala, hussvala, järnsparv, steglits och lövsångare. En fiskgjuse gled förbi samtidigt som en gök hördes hoa bort mot Länna Bruk. Nu är verkligen våren på gång.

Tre vadare exponerade sig under förmiddagen – grönbena, skogssnäppa och gluttsnäppa. En sångare lät höra sitt evinnerliga pladdrande eller som en porlande bäck (som det står i vissa böcker) – trädgårdssångaren. ”Cykelpumpen” – svartmesen hördes från granarna och från torpet Liljedal hördes en ärtsångare skramla. Den låter som en plåtburk med torra ärter.

Tiden går fort och vi har ändå stått här i åtta timmar. Tiden försvinner när man har roligt och trevligt.

Vi fick ihop 58 arter, mer än vad jag hade förväntat mig.

80 torn deltog i Sverige med tillsammans 201 arter. Bäst lyckades Stockviken på södra Gotland med 109 arter. På 78 torn noterades ringduva, sädesärla och gräsand. Vi kom på 59 plats och 4 av 6 i Sörmland. I Sörmland var vi ensamma om mindre korsnäbb, svartmes och spillkråka.
Från SOK deltog även Eksågstornet som du kan läsa om nedan.


Leif Ekblom

Stacks Image 150

Utsikt över Valnaren
Foto: Leif Ekblom

Stacks Image 188

Glatt gäng
Foto: Gunilla Oleniusson

Stacks Image 198

Petter och Susanne spanar över Valnaren
Foto: Gunilla Oleniusson

Stacks Image 190

Resultatet vid Valnaren
Foto: Gunilla Oleniusson

……………………………………………………………………………………………………………………………………………...............................................................................................................................................

Eksågstornet

Arter: 40 st

Ladusvala Sädesärla Gärdsmyg Rödhake Koltrast Björktrast Taltrast Grönsångare Gransångare Lövsångare Svartvit flugsnappare Blåmes Talgoxe Kråka Bofink Grönsiska Sävsparv Skäggdopping Storskarv Rördrom Häger Knölsvan Sångsvan Grågås Snatterand Gräsand Vigg Knipa Storskrake Havsörn Sparvhök Trana Skogssnäppa Skrattmås Fiskmås Gråtrut Fisktärna Ringduva Gök Större hackspett

Mest udda arter
Snatterand - mer spännande blev det inte ...!

Kamp mot vädrets makter i Eksågstornet…

Det finns inget dåligt väder ...

Smått försenad mötte jag mina medkämpar för dagen i Eksågstornet strax efter klockan 05:00 på lördagen då vi firade Fågelskådningens dag 2022 genom att delta i Fågeltornskampen. Jag hade glömt kassen med buntvis av bjudgods att charma eventuella besökare med och vänt om för att hämta den. På de minuter jag missat hade Petter och Kjelle redan bockat av närmare 20 arter, de flesta på sång och andra läten från skogen som vi hade i ryggen när vi spanade ut över Sörfjärden de kommande timmarna.

Faktum är att mer än halva resultatet för dagen kom just där bakifrån - på sjön är det en dryg kilometer till närmsta holme och i regnrusket svek sikten, så förutom en stationär havsörn och ett större antal fiskmåsar, fisktärnor,  storskrakar och storskarvar var det svårt att arta det som skymtade genom tuberna. Som tur är kom en del änder och gäss desto närmre och blev till lite finare obsar, däribland en snatterand som kanske blev det mest exotiska för dagen.

När regnet fördärvade sikten tystnade tyvärr också de flesta sångfåglar, men om och om igen tycktes molnen lyfta och direkt startade de om - taltrasten, gärdsmygen, gransångaren och andra. Men så kom nästa skur, och det var gärna sådant ihållande smådroppande som med tiden tar sig igenom dåliga kläder, vilket var exakt vad jag optimistiskt valt till mundering. När radarbilden visade på fortsatt nederbörd den närmsta timmen fick det bli att svänga hem och torka jackan. Vid min återkomst hade mina mer uthärdande lagkamrater spejat en skäggdopping.

Det goda sällskapet blev kanske dagens största kryss, men när det svartnade på horisonten räckte inte ens lagandan. Snabbt rullade kallfronten in och vinden, regnet och mörkret schasade iväg oss. Vi hade precis kommit upp i det inte alltför imponerande 40 arter - jag tror det var en gråtrut (vi hade gäckats hela morgonen av en ungtrut i diset 1,5 km bort) - och gratulerade oss själva till det nya (tillika första och enda) rekordet för Eksågstornet i Fågeltornskampen!

Simon
Stacks Image 164

Simon
Foto: Kjell Ericsson

Stacks Image 184

Petter
Foto: Kjell Ericsson